DOKKUM – Wie op zaterdag bij de Albert Heijn in Dokkum winkelt heeft de vriendelijke grillmasters van Foodvans vast weleens zien staan in hun opvallende Foodtruck. Eén van hen is de 36-jarige Sjoerd Dijkman. Hij ontwikkelde samen met zijn vader Luitzen BBQ-smokers van formaat waarop hij op eigen authentieke wijze vlees-, visen groentegerechten bereidt. Een onvergetelijke ervaring.

Op de peuterschool leerden ze elkaar al kennen, jaren later speelden ze in dezelfde band en nu vullen Sjoerd Dijkman en Dirk Steringa uit Dokkum elkaar aan als team van Foodvans. Sjoerd is het creatieve brein achter het bedrijf en Dirk regelt de boekhouding, administratie en alles erom heen.

,,We kunnen niet zonder elkaar’’, zegt Sjoerd. Als jongetje ging hij altijd al met zijn heit mee die in de weekenden machines ontwikkelde, meubels maakte of trappen van staal, aluminium en rvs. ,,Er was bijna geen nee te koop. Dat boeide mij, vooral die techniek. Ik hielp hem met flexen en lassen.’’

Liefde voor eten
,,Ik heb zoveel verschillende dingen gedaan’’, zegt Sjoerd als hij terugkijkt. Hij begon als elektricien en werd drie jaar later keukenhulp bij het Steakhouse in Dokkum. ,,Daar is mijn liefde voor eten ontstaan. Ik hakte daar de groenten en frituurde de chicken wings. Daar sloeg de vonk over.’’ In 2015 is Foodvans ontstaan vanuit een caravan die werd omgetoverd tot The Blue Lagoon. Daarmee waren we de eerste Foodtruck in Nederland van waaruit we verse diverse stroopwafels verkochten. We werkten dag en nacht om ons netwerk op te bouwen. Na ruim twee jaar waren we er klaar mee en hebben we de caravan verkocht.’’

Unieke BBQ-smoker
Een rondreis door Azië volgde, samen met zijn vriendin. Dirk en zijn vriendin kwamen ook langs. ,,Een week lang lagen we daar

in Thailand dobberend in zee met een biertje in de hand te brainstormen over ons bedrijf. Bij terugkomst ontstond Bezorgdienst Dokkum (BDD) en twee maanden later staken we Foodvans in een nieuw jasje. Ik wilde ‘iets met eten’, evenementen en catering. Dat is een mooie omgeving om in te werken. Ik hou van die gezelligheid en lekkere vibes.’’ Sjoerd bouwde eerst een karretje met zelfgemaakte friteuses waarin ze hamburgers en friet in bakten. De catering breidde uit en er kwam steeds meer interesse voor andere vormen van barbecues. Dat was voor hem de aanleiding om van begin tot eind zijn eigen BBQ-smoker te bouwen van robuust staal, samen met zijn vader. De derde en grootste werd een smoker met een gastank van 1600 liter waar je in één keer tot 300 kilo vlees op kunt bereiden. ,,Een paar van ons eigen ontwikkelde systemen zijn uniek. Deze smoker zie je nergens anders ter wereld’’, zegt Sjoerd trots.

Passie voor vlees en vuur
Vanaf 2017 stonden de mannen van Foodvans regelmatig op festivals en evenementen met rokende BBQsmokers, oldskool friet en houtgestookte steenovens waarin ze pizza’s bakten. Een bijbehorende foodtruck stond nog op de bucketlist. ,,Die heb ik mezelf als verjaardagscadeau gegeven’’, lacht Sjoerd. De voormalige meubelwagen is helemaal verbouwd tot een rijdende keuken en compleet voorzien van stromend warm en koud water, rvs werkbanken, een

koeling, vriezer en alle benodigdheden om hygiënisch te kunnen werken. ,,Wij streven altijd naar perfectie.’’ En zo maakte Sjoerd van zijn passie voor vlees en vuur zijn werk. ‘Catering met avontuur’, zo omschrijft hij het zelf. De mogelijkheden werden steeds groter en voor 2020 stond de agenda vol met de mooiste festivals.


,,Voor het eerst hoefden we er zelf niet meer achteraan en werden we – samen met ons onmisbare Foodvansteam overal gevraagd. Totdat corona de hele planning in de war gooide. Binnen twee weken was onze agenda leeg. We hebben meteen het roer omgegooid en zijn begonnen met een pop-up store aan de Hogedijken in Dokkum. Dat sloeg aan. En ook onze webshop met vacuüm verpakte producten werd in heel Nederland een succes. De volledig opgemaakte hapjesplanken en cadeaupakketten waren ook niet aan te slepen.’’
Nu de vraag naar catering weer toe neemt komen de nieuwe ideeën bij Sjoerd alweer naar boven borrelen. ,,In mijn hoofd ben ik al bezig met iets nieuws. Ik verklap nog niet wat, maar één ding is zeker: het is oars as oars.’’