De Admiraliteitsdagen start de negende officiële editie met een aantal vernieuwingen in het programma en organisatie. Voorzitter Jan Michiel van der Gang: ‘De Admiraliteitsdagen wordt een feest voor heel Noordoost Fryslân.’ De grootste vernieuwing is een nieuwe spectaculaire start van de Admiraliteitsdagen op de donderdag. Met de Challenge of the Admiraal wordt heel Noordoost Fryslân uitgedaagd een spannende route vol uitdagingen af te leggen in en rond de binnenstad van Dokkum. Je komt op de gekste plekken. De Challenge wordt gehouden voor schoolkinderen, jeugd en volwassenen.

De Challenge is een evenement op zich binnen de Admiraliteitsdagen, met een eigen geldstroom en twee grote sponsoren, De Friesland en NAM, die zich eraan verbinden.” De Challenge betekent voor de Admiraliteitsdagen de bijdrage aan verbinding, leefbaarheid en vitaliteit van de regio. “Speciaal voor de Challenge zijn de eerste foodtrucks al op open op donderdag en draait het reuzenrad ook. Zo telt de volledige donderdag mee, een boppeslach voor de Admiraliteitsdagen.

Binnen de verschillende commissies vinden ieder jaar wisselingen plaats. Zo is er dit jaar onder andere een nieuwe frontvrouw voor het historisch straattheater: Ruth Hanemaaijer. “Haar ambitie is om het straattheater op meerdere plekken door de stad te laten plaatsvinden, een interactief improvisatietheater toe te voegen en de geschiedenis breder te trekken dan alleen de Admiraliteit. Ook de historie uit de regio zal daar in naar voren komen.”

Bijzondere schepen en eigen bier
Er is meer nieuws in de voorbereidingen op 5, 6, 7 en 8 september: de commissie voor de historische schepen heeft de eerste inschrijvingen van een aantal bijzondere exemplaren al weer binnen, er wordt nagedacht om ook activiteiten op de schepen te organiseren, de sponsorcommissie geeft aan dat de sponsoren honger hebben naar een mooie bijdrage, de mannen van het Bierfestival komt met een eigen IPA bier voor de Admiraliteitsdagen, de line-up voor beide hoofdpodia is bijna rond, de kleinere podia krijgen een sterke invulling, en ook onder etenstijd zal er muziek in de stad zijn. Goed nieuws voor de warme dagen die gaan komen: er is een Adje-ijsje in ontwikkeling.

Op zondag worden de Admiraliteitsdagen traditioneel afgesloten met een optreden van Lytse Hille op de Markt. Jan Michiel: ‘Vorig jaar trok de zondagmiddag en -avond ontzettend veel publiek, en ook de zaterdagavond was een overweldigend succes op de vernieuwde Markt. Reden voor de veiligheidscoördinator en de gemeente om de logistieke en facilitaire processen in de stad opnieuw onder de loep te nemen.’

Met alle vernieuwingen komt ook de vraag of de Admiraliteitsdagen een gratis toegankelijk festival blijft weer bovendrijven. ‘Die vraag krijgen we ieder jaar weer en slaat de spijker op z’n kop wat betreft dat wat we niet willen. Ik ben supertrots dat we dit feest met iedereen kunnen vieren. Dankzij gratis entree, dankzij de Markol die weer vaart voor mensen met een beperking en dankzij de uitzendingen via RTV NOF. Iedereen hoort erbij, dat is de kracht van de Admiraliteitsdagen.’