DE WESTEREEN – De Westereender – de lokale krant van Noordoost-Friesland met een oplage van bijna 40.000 exemplaren – brengt woensdag 8 maart een speciale editie uit. Omdat de Westereender dit keer op Internationale Vrouwendag verschijnt, heeft de redactie besloten om voor deze krant alleen maar vrouwen te interviewen en te fotograferen. Het resultaat is een krant vol met bijzondere verhalen over verschillende vrouwen uit de regio. Zo vertelt Diana uit Syrië over haar hulpactie vanuit Dokkum, Margriet Brandsma geeft een andere kijk op de heks van Anjum en Maja Zijlstra uit Damwâld laat in deze krant haar kwetsbare kant zien.

Rubrieken ook in het teken van vrouwen

Normaal gesproken verschijnt de Westereender – ook wel de leukste krant van Noordoost-Friesland genaamd – halverwege de maand. Vanwege de provinciale verkiezingen komt de krant dit keer een week eerder uit. Het toeval wil dat de Westereender daardoor precies op Internationale Vrouwendag verschijnt. De redactie heeft deze kans aangegrepen om alleen maar verhalen over ‘powervrouwen’ uit Noordoost-Friesland te schrijven. De 84-jarige columnist Eelkje Postmus uit De Westereen is één van de geïnterviewden. Zij vindt een krant waar alleen vrouwen in staan een goed idee. ,,Wy meie ússels wolris wat mear op ‘e foargrûn sette’’, stelt mevrouw Postmus. Bijzonder is dat zelfs de rubrieken en columns op het thema ‘vrouw’ zijn aangepast.

Primeur voor de Westereender?

Wereldwijd staat Internationale Vrouwendag elk jaar in het teken van strijdbaarheid en solidariteit met meisjes en vrouwen. Voor zover bekend is de Westereender één van de weinige kranten – misschien wel de enige – die op deze dag een editie uitbrengt met alleen maar verhalen over vrouwen.