Sinds de zomer van 2020 is Jan Sierksma (38) in dienst van AZ, waar hij als hoofdtrainer van AZ-O17 begint. Na een seizoen maakt hij de stap naar de talenten van de O18, waarmee hij direct de landstitel én de KNVB-beker wint. Eind april schrijft hij met zijn team geschiedenis door als eerste Nederlandse jeugdteam ooit de UEFA Youth League te winnen. Een volgend hoogtepunt volgt niet veel later als bekend wordt dat hij promoveert naar Jong AZ.

De roots van de sympathieke Sierksma liggen in het Friese Burdaard en Dokkum. Hij groeit op in Burdaard, waar hij tot zijn zestiende woont. Voetballen doet hij in beginsel bij de plaatselijke FC Birdaard en erna bij het grotere Be Quick Dokkum. Hij valt op door zijn wendbaarheid, een surplus aan techniek en het vermogen om een wedstrijd te lezen. Eigenschappen die maken dat ook het zaalvoetbalspelletje hem past als een jas. Sierksma combineert lange tijd zaalvoetbal – o.a. bij Avanti en Futsal Heerenveen – met veldvoetbal en doet daarmee een behoorlijke aanslag op zijn fysieke gestel. Sierksma: “Ik was de hele week met voetbal bezig. Ik trainde zowel op het veld als in de zaal, speelde op vrijdagavond competitie in de zaal en een dag later werd ik weer op het veld verwacht. Ik was 27 jaar toen ik tijdens een zaalvoetbalwedstrijd een scheurtje in de meniscus opliep. In combinatie met mijn werk als docent was dat verre van handig. De schoenen gingen toen helaas de wilgen in.”
 
Van Cambuur naar AZ
Sierksma is een voetbaldier, die zich al op jonge leeftijd verdiept in de sportwetenschap, onder meer door veel te lezen over leiderschap, samenwerken, coaching en ontwikkeling. Meerdere mensen en trainers, waaronder Avanti’s succescoach Anand Jagdewsing, raden Sierksma aan om trainer te worden. Die kans krijgt hij binnen Be Quick Dokkum. Hij gaat de B1 trainen en haalt het diploma UEFA-C. Na enkele jaren klopt Cambuur op de deur. Sierksma maakt de stap naar de BVO, is twee seizoenen assistent bij een jeugdteam, haalt diploma UEFA-B en krijgt vervolgens de O17 onder zijn hoede. Dat team loodst hij van de vierde naar de tweede 
divisie. Sierksma promoveert zelf naar de O19, weet UEFA-A te behalen en doet in zijn tweede seizoen met de O19 een greep naar de titel in de tweede divisie. Zijn successen reiken verder dan de Friese grens, want in 2020 is een overstap naar de O17 van AZ een feit. 
 
Drie prijzen op rij
Sinds de komst van Sierksma bij de jeugd van AZ regent het prijzen voor de inmiddels in Harlingen woonachtige Fries. Waar hij vorig jaar met de O18 op knappe wijze zowel de beker als de landstitel wint, kan daar recentelijk groot Europees succes aan worden toegevoegd. Sierksma blikt terug op een imposante Youth League-campagne, ook wel te zien als de Champions League voor spelers onder de 19 jaar. Het hoogst haalbare. Sierksma: “Het is een overweldigend geheel geweest, maar uiteindelijk doe je het hier wel allemaal voor. Vorig jaar wonnen we inderdaad de titel en de beker, maar verloren we tevens onnodig en lullig met penalty’s van Juventus in de achtste finale van de Youth League. Dat smaakte naar meer.” Sierksma geeft aan dat het ging leven binnen de spelersgroep en staf. Aan het begin van dit seizoen worden de doelen besproken. De laatste vier van de Youth League bereiken is daar één van. 
 
Finaleplaats
De gewenste laatste vier wordt een finaleplaats, nadat achtereenvolgens van FK Rode Ster, Frankfurt, Barcelona, Real Madrid en Sporting Lissabon wordt gewonnen. Sierksma kan na de vernedering op Frankfurt al rekenen op diverse complimenten, maar ziet zelf vooral de memorabele winst in en tegen Barcelona als besefmoment dat toernooiwinst haalbaar is.
“Zo’n uitslag op bezoek bij een wereldclub is geweldig. In Estadi Johan Cruyff met 3-0 winnen, een schitterende goal van Kees Smit, erna tweemaal Mexx Meerdink. Alles klopte. Na afloop heerste het gevoel dat we van iedereen konden winnen.” Op maandag 24 april is Hajduk Split in het Zwitserse Genève de tegenstander van de manschappen van Sierksma. De opponent uit Kroatië wordt in de finale zowel op fitheid als op tactisch vlak volledig weggespeeld: 5-0. 
 
Teamspirit
Het succes in Europa ziet Sierksma als een pure teamprestatie. “Ik zeg het wel vaker”, gaat hij verder, “maar dit hebben we echt samen gedaan. We hebben individueel goede spelers, maar ze opereren als team. Dat we tactisch flexibel zijn helpt daarbij. Tegen Hajduk Split speelden we constant op de helft van de tegenstander, terwijl we tegen Real Madrid loerden op de omschakeling en counter.” Na de gewonnen finale ontploft de telefoon van Sierksma. Even bellen, interviews met bladen en kranten, een lezing geven, aanschuiven bij livetalkshow Khalid & Sophie, een huldiging bij AZ; het gaat maar door. Sierksma probeert ondanks alle aandacht nuchter te blijven, wat hem typeert en siert. “Zet de spelers maar op de voorgrond, zij moeten het uiteindelijk doen op het veld.” Als beloning voor de uitstekende prestaties van Sierksma wordt hij aankomend seizoen trainer van Jong AZ, uitkomend in de eerste divisie.
Dit bericht is gepost in 2023. Bookmark de link.