KOLLUM – Honderd jaar geleden werd de basis gelegd voor een van de sterke bedrijven in Kollum. 100 jaar houthandel Barkmeijer, groothandel in hout, plaatmateriaal, isolatie en deuren voor de professionele verwerker. Voor de particuliere markt is Barkmeijer een uitstekend adres voor deuren. Directeur Jan Kempenaar is een meer dan tevreden man en trots op wat Barkmeijer te bieden heeft. Een bedrijf dat zich nog steeds ontwikkelt.

In het kader van het honderdjarige jubileum is er op zaterdag 1 juni van 10.00-16.00 uur een Open Huis, met daarbij veel activiteiten met betrekking tot hout. Het materiaal bij uitstek waar houthandel Barkmeijer groot mee is ge- worden en nog steeds enorm sterk in is.

Jan Kempenaar viert in 2020 zijn 25-jarig jubileum bij Barkmeijer in Kollum. Een bedrijf waarin hij inmiddels een dragende functie heeft gekregen, het- geen bewijst dat hij uit het goede hout is gesneden. ‘Eigenlijk is het zo dat we het met zijn allen doen. Bij ons bedrijf is gelukkig geen ruimte voor een fulltime directeur, daarom ben ik ook een deel van mijn tijd kwijt op de werkvloer, daar ligt ook mijn basis. Ik geniet daar- van, temeer omdat ik mijzelf niets meer vind dan een ander. We moeten het met zijn allen doen, de een kan niet zonder de ander. Het moet een team zijn, men moet bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, maar vooral ook te letten op kwaliteit. Daar doen we geen concessies in, ook niet toen de crisis er was. Het begint bij een goede inkoop van het materiaal,’ aldus Kempenaar, als hij enthousiast vertelt over de vele mogelijkheden die Barkmeijer biedt. Een bedrijf dat steeds meer de vleugels uit- slaat en inmiddels geheel Fryslân, maar ook Groningen als aanleverterrein heeft.
Honderd jaar geleden nam Barkmeijer het bedrijf over van Koerts, die al enige jaren een houthandel in Kollum bezat. Vanaf dat moment heeft het familiebedrijf zich steeds meer ontwikkeld. Het bedrijf stond eigenlijk steeds aan de rand van het dorp, totdat ook Kollum mee ging in de vaart der volkeren en zich daardoor meer ontwikkelde. Barkmeijer werd door de realisatie van woningen steeds meer ingesloten, maar ook de groei zette gestaag door. In eerste instantie kon Barkmeijer dit nog opvangen door een paar loodsen op het terrein te bouwen, door de groei kwam Barkmeijer min of meer op slot te zitten. In Kollum oost werd omstreeks 1980 een hal gebouwd, waardoor het hout steeds met een heftruck en houtkarren vervoerd moest worden van de ene naar de oude locatie aan de Oliemolensingel, hetgeen mede door de verkeerstoename steeds meer een probleem en gevaarlijk werd. Uiteindelijk verhuisde het bedrijf 13 jaar geleden naar de huidige locatie, de Riddersmaweg en kwam Barkmeijer in een prachtig complex, met volop ruimte om de opdrachten perfect uit te voeren.

‘Een grote verbetering. We hoeven nu niet steeds meer door Kollum heen en ook zijn we voor het vrachtverkeer veel gemakkelijker te bereiken,’ aldus Kempenaar. ‘Het is eigenlijk heel mooi en ik denk ook uniek, dat we nu honderd jaar bestaan. Uniek is ook dat enkele klanten, zoals o.a. bouwbedrijf Van der Laan, Schotanus en v/d Haak & Bijlstra generatieslang in deze honderd jaar zeer gewaardeerde klanten zijn. Wij vinden dit een teken van kwaliteit en dat we nog steeds op de juiste koers zitten. Bedrijven die altijd bij ons komen, waar je iets mee opgebouwd hebt. Daar streven wij naar, maar je moet het altijd weer waarmaken, daarom begint het bij ons bij de basis, de inkoop van het hout. Trouwe klan- ten houd je alleen maar door kwaliteit te bieden en op details te letten. We heb- ben in de loop der jaren ook enorm ge- investeerd, vooral op het gebied van ma- chinale houtbewerking.’ In het pand aan de Riddersmaweg verricht Barkmeijer alleen nog maar de houtwerkzaamhe- den. Kempenaar, benadrukt nogmaals dat Barkmeijer een groothandel is en dus niet voor de particuliere handel, met uit- zondering van een prachtig assortiment deuren. Deuren met de kwaliteit van het Barkmeijer keurmerk, een garantie voor jarenlang genot.

Houthandel Barkmeijer is een bedrijf dat gestaag gegroeid is tot een sterke speler op de regionale markt voor hout, plaat- materiaal, isolatie en deuren. De grote kracht van Barkmeijer is de zelfstandig- heid van het bedrijf. Door de korte lijnen ontstaat een flexibele en daadkrachtige organisatie waar de klant direct van pro- fiteert. Persoonlijk contact is hierbij een belangrijk speerpunt. ‘Wij streven dan ook naar een lange-termijn-relatie met onze klanten, waarbij kwaliteit, service en vertrouwen de kern vormen. Door de investeringen in machinale houtbewerking kunnen we ook snel leveren en

bovendien hebben we een enorm breed assortiment op voorraad, waardoor we ook korte leveringstijden kennen,’ aldus Kempenaar. ‘Voor het afhalen van materialen kunnen ondernemers bij ons terecht van maandag t/m vrijdag van 7.15 – 16.15 uur en ons kantoor is geopend van maandag t/m vrijdag van 7.15 – 17.00 uur. We zijn door deze tijden dan ook bereikbaar voor onze klanten op het moment dat zij van onze diensten gebruik willen maken.’

Jan Kempenaar, een man van deze regio en ook de familie Barkmeijer, al honderd jaar in deze omgeving gevestigd, zijn van mening dat zij ook een sociale functie in onze huidige maatschappij hebben. Daarom ondersteunt Barkmeijer ook een aantal verenigingen in het dorp, zoals de voetbalvereniging Kollum, maar ook is het bedrijf een van hoofdsponsors van Salomon het Kollumer oproer, het theaterstuk dat Kollum en de omgeving in juli volledig in de ban zal houden.

Honderd jaar visie op hout en houtbewerking. Honderd jaar vakmanschap heeft een resultaat opgeleverd dat er zeker mag zijn, daarom houdt het bedrijf op 1 juni een open dag van 10.00-16.00 uur. Een open dag waar bedrijvigheid heerst. Op gezette tijden zijn er een aantal machines in werking, waardoor men het proces kan volgen. Een proces dat boeiend is en het eindresultaat zal velen verbazen. Bijna vijftien toeleveringsbedrijven zullen aanwezig zijn, ieder met zijn eigen specialiteit, die op een ludieke en unieke manier getoond worden. Natuurlijk ontbreekt iemand met een kettingzaag om prachtige modellen uit hout te zagen niet en ook is de brandweer aanwezig. De brandweer zal zich richten op de brandweerbare materialen die Barkmeijer biedt. Ook u zult verrast zijn over de kwaliteit van deze materialen. Op en top Barkmeijer en onder de bezoekers worden bovendien twee VIP kaarten verloot voor Salomon het Kollumer oproer. 1 juni, een dag om zeker even een bezoekje te brengen, en ja, natuurlijk zijn op deze dag ook particulieren welkom bij dit prachtige en gezonde bedrijf.