4 mei zal er weer de jaarlijkse herdenking plaatsvinden ter nagedachtenis aan hen die tijdens oorlogshandelingen zijn omgekomen. Doarpsbelang De Westereen organiseert deze bijeenkomst ’s avonds om 20.00 uur bij het monument op de hoek Skoallestrjitte/Ferlinge Stasjonsstrjitte. In samenwerking met beide scholen, De Boustien en It Pompeblêd, worden bloemen gelegd bij het monument.

Het programma ziet er als volgt uit: vanaf half acht verzamelen de deelnemers aan de stille tocht naar het monument zich bij de Ferbiningstsjerke aan de Toerstrjitte. Om kwart voor acht vertrekt de stoet voorafgegaan door twee trommelaars van NFPC Dokkum. Na het luiden van de klok van 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden, waarna er twee coupletten van het Wilhelmus worden gespeeld. Voorafgaand aan de twee minuten stilte zal een hoornblazer de Taptoe blazen. Dit muzikale onderdeel wordt verzorgd door muzikanten van brassband Westersweach.

Daarna is er de kranslegging door nabestaanden, veteranen en Doarpsbelang en eenieder die hier behoefte aan heeft. Na de kranslegging worden de gedichten van en door de kinderen voorgedragen, waarna door de kinderen de namen van de gevallenen worden genoemd en zetten ze een witte roos bij het monument. De gedichten zijn zelf gemaakt met als thema “in vrijheid kiezen”. Na dit officiële gedeelte vertrekt de stoet naar de bijzondere begraafplaats waar bij het monument voor Harmen Brouwer bloemen gelegd en dragen de kinderen nogmaals hun gedichten voor. Na afloop van de plechtigheden is er in de Ferbiningstsjerke gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en nog even na te praten.

Dit bericht is gepost in Mei. Bookmark de link.