DE WESTEREEN – Zaterdag 22 juni gaat de tiende editie van het Bedrijvenvoetbaltoernooi van start met meer deelnemende bedrijven dan ooit tevoren. Vanaf het allereerste moment is het toernooi op sportpark De Wieken in De Westereen een groot succes. Met uitzondering van het eerste jaar was de naam Bedrijvenvoetbaltoernooi “De derde helft”, hetgeen alleszeggend is wat betreft de sfeer en gezelligheid. Inmiddels is De Flexibele Makelaar alweer drie jaar hoofdsponsor van dit prachtige toernooi waar de Olympische gedachte “Meedoen is belangrijker dan winnen” nog altijd heerst.

Het eerste bedrijvenvoetbal op de velden van VV Zwaagwesteinde was een initiatief van Sybolt de Bruin, Jan Sjuk de Bruin en Pieter Jan Heidstra. Tien jaar na dato zijn deze drie mannen nog altijd de motor achter de organisatie van het toernooi. “We zaten destijds genoeglijk bij elkaar in de kantine van VVZ, toen het idee geopperd werd om een bedrijvenvoetbaltoernooi te organiseren”, memoreert Jan Sjuk de Bruin. “De intentie was dat iedereen, die daar toen aanwezig was, met het bedrijf waar hij werkte zou deelnemen. Dat lukte uiteindelijk niet, maar er waren toch direct twintig teams die er een mooie strijd van maakten.”

Niet te moeilijk doen

Het Collegiaal toernooi De Derde Helft, zoals de naam toen luidde, voldeed volledig aan de verwachtingen.“Het was sport gecombineerd met gezelligheid”, knikt Sybolt de Bruin. “Een prachtige sfeer en De Derde Helft deed zijn naam alle eer aan. Het was vanaf het begin een toernooi met teams van zeven spelers, op een klein veld, waarbij zowel voetballers als niet-voetballers in twintig minuten moesten presteren. Gewoon duidelijke lijnen, niet te moeilijk doen, simpel als collega’s ook eens met zijn allen bezig zijn met iets anders dan het werk.”

Het goede doel

De formule van het trio werkte en werkt nog steeds uitstekend. De bedrijven melden zich inmiddels spontaan aan. Het toernooi heeft een enorm positieve reputatie opgebouwd. “Nog steeds is de derde helft een belangrijk aspect, maar doordat steeds meer mensen de weg naar het toernooi weten te vinden, is er ook al jarenlang een verloting met prachtige prijzen voor een goed doel”, vertelt Pieter Jan Heidstra trots. “De laatste twee jaar profiteert ook de voetballende jeugd van VVZ van de activiteiten, omdat een deel van de opbrengst aan de jeugd, dus de toekomst van de vereniging wordt besteed.”

Prachtige prijzen

Goede tradities want daar mag je na tien jaar wel van spreken behouden voor de toekomst. Dat is het doel van de verloting. Daarom is er ook dit jaar weer een verloting met superprijzen, zoals onder andere een 55-inch tv, Tissot horloge, een weekendje naar Parijs, VIP-kaarten voor de TT in Assen en met twaalf personen een dag meevaren op het Ljouwerter Skûtsje. Prijzen die zeer zeker de moeite waard zijn en de opbrengst gaat naar het goede doel en de jeugd van VVZ.

De derde helft

Zaterdag 22 juni komen vanaf 11.00 uur maar liefst 35 teams in actie. Ook de derde helft belooft met spetterende optredens van Otto Lagerfett uit Duitsland met zijn schlagers, de Doelleazen uit Buitenpost die ook dit jaar hun tienjarig jubileum vieren, en Gaatze Bosma, de “local hero”, een prachtige feestje te worden.

Kom ook langs!

Tien jaar een bedrijvenvoetbaltoernooi organiseren, tien jaar inzet van vele vrijwilligers, waarbij uiteraard ook de scheidsrechters niet mogen worden vergeten, die net als de teams uit de gehele provincie Fryslân komen. Het is een prestatie van formaat. “Ook de bekende Westereender Duitser, top grensrechter Jan Dolstra, die vanuit de heimat aanwezig is, wil geen seconde van de sfeer missen”, lacht de organisatie. “Kom ook op 22 juni sfeerproeven en genieten, zowel in als buiten de grote feesttent.”