Het zijn mooie tijden voor de Fryske V8 Riders. De in De Westereen gehuisveste club bestaat twintig jaar en organiseert op zaterdag 25 mei voor de derde keer de All American Car Show. Wat ooit als hobby vanuit een vriendengroep begon, is uitgegroeid tot een serieus gebeuren. Op het erf van bestuurslid en organisator Wesley van der Werff kunnen V8-liefhebbers eind mei hun hart ophalen.

Tekst: Jelle Teitsma
 
De voorliefde voor ronkende motoren is de 37-jarige Wesley van der Werff met de paplepel ingegoten. Op vroege leeftijd ontstaan, nadat zijn vader Broer van der Werff een praktische keuze maakte. “Mijn vader was vroeger altijd bezig met motoren”, begint Wesley, “waarbij hij vaak sleutelde aan choppers en deze zelf bouwde. Omdat alle kinderen daar niet op pasten, besloot hij het motorspul te verkopen. Hij kocht een Amerikaanse Ford Ranchero met V8-motor uit 1974, zodat we met het hele gezin op pad konden. Die Ford Ranchero vond ik als kind geweldig. Later volgden nog vele andere auto’s. Inmiddels run ik samen met mijn vader een autobedrijf, waarmee we met name Amerikaanse wagens verkopen.”
 
Met elkaar, voor elkaar
Wesley maakt deel uit van het zevenkoppige bestuur van de vereniging de Fryske V8 Riders. Wat twintig jaar geleden met meetings en bijeenkomsten op de Sandy Road Ranch in Ee begon, is inmiddels ondergebracht op het 
erf van Wesley. Wesley: “Mijn vader is voorzitter van de club. Verder bestaat het bestuur uit vrienden, waarvan het gros ondernemer is. Dat kenmerkt de club sowieso. Als er iets georganiseerd moet worden, dan springt iedereen bij. Dankzij een hechte vriendengroep en loyale sponsoren kunnen we een event als de All American Car Show optuigen. Met elkaar en voor elkaar, dat kenmerkt ons.”
 
‘Met elkaar en voor elkaar, dat kenmerkt onze club’
 
All American Car Show
Sinds enkele jaren woont Wesley op een boerderij aan de Miedloane 22 in De Westereen. De plek dient als stoeterij en autobedrijf, maar ook de All American Car Show vindt er 25 mei alweer voor de derde keer plaats. “Het past hier mooi”, gaat Wesley verder, “temeer omdat we alle faciliteiten dichtbij hebben, denk aan stroom, een groot stuk weiland en toiletten. Het is financieel aantrekkelijker.” Het belooft wederom een 
prachtige dag te worden, met autoliefhebbers die uit alle hoeken van het land naar het Friese dorp trekken. “De Amerikaanse auto’s staan natuurlijk centraal. Vorig jaar hadden we hier honderdvijftig auto’s staan. Hopelijk gaan we dit jaar richting de tweehonderd. Verder is aan alles gedacht. Naast eten en drinken is er livemuziek en hebben we diverse activiteiten voor de kinderen. Denk aan een springkussen, verven en op een veilige manier brandjes blussen.”
 
Laagdrempelig
Om niemand buiten te sluiten en het event zo laagdrempelig mogelijk te houden, is alles gratis tijdens de All American Car Show. Een bewuste keuze, aldus Wesley. “Op het eten en drinken na hoef je inderdaad nergens voor te betalen. Al betaal je ook relatief weinig voor de catering. Er komen mensen uit heel Nederland. De drempel om naar De Westereen te komen willen we zo laag mogelijk houden. Het gaat erom dat het evenement succesvol is. Als de bezoekers plezier maken, hebben wij het als organisatie ook goed. We bestaan dit jaar twintig jaar en eigenlijk leven we sinds de oprichting van hoogtepunt naar hoogtepunt.”
Dit bericht is gepost in Mei. Bookmark de link.