DOKKUM – Anna van der Weij (32) uit Driezum heeft Mondhygiënist Noord Oost Friesland overgenomen van Moniek Rekker. Na vijftien jaar vond Moniek het tijd voor wat anders. Anna heeft het daarentegen nog erg naar haar zin bij de praktijk in Dokkum. Daarom besloot ze de stap te zetten en het ondernemerschap aan te gaan.

De mondhygiënist is gevestigd in het gebouw De Donger tegenover Sionsberg Netwerk Ziekenhuis in Dokkum. „We zitten met onze praktijk naast de kaakchirurg dus de lijntjes zijn kort”, vertelt Anna van der Weij die drie jaar geleden de opleiding mondzorgkunde behaalde. Daarvoor heeft zij ongeveer zeven jaar gewerkt als orthodontie- en preventieassistente. In 2020 kwam Anna via haar stage in de praktijk in Dokkum terecht. „Ik heb het hier erg naar m’n zin dus de enige manier om met dit werk door te gaan is dat ik de praktijk zou overnemen.”

Kwaliteit
Zogezegd zo gedaan. „Ik vind het wel spannend, want ik heb nooit de ambitie gehad om ondernemer te worden. Er komt heel wat bij kijken, maar gelukkig heb ik genoeg mensen om me heen die mij helpen”, vertelt Anna, die aangesloten is bij de beroepsvereniging van mondhygiënisten (NVM) om de kwaliteit te waarborgen. Naast de tandheelkundige achtergrond heeft Anna ervaring met het helpen van kinderen en mensen met een beperking. In Talma Hûs Feanwâlden deed ze regelmatig mondzorgbehandelingen bij dementerenden.

Poetsgedrag
Anna merkt dat volwassenen en kinderen er vaak tegenop kijken om naar de tandarts te gaan. De stap naar de mondhygiënist is vaak wat kleiner. „Ik vind het dan een uitdaging om samen te kijken naar hoe gaatjes en tandvleesproblemen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld beter te poetsen.” Het hebben van tandsteen kan voor veel tandvleesproblemen zorgen in de mond. Patiënten ondervinden deze problemen vaak te laat doordat er geen pijn in de mond ervaren wordt. Sommigen ervaren bijvoorbeeld een slechte adem of bloedend tandvlees. Een bezoekje aan de mondhygiënist is aan te raden, zowel om deze problemen te voorkomen als om ze te behandelen.

Kinderen
Anna benadrukt dat mondzorg voor kinderen tot en met zeventien jaar voor honderd procent wordt vergoed. „Veel mensen weten dat niet en gaan niet met hun kinderen naar de mondhygiënist. Dat terwijl het belangrijk is om van jongs af aan je gebit goed te verzorgen. Kinderen hebben er alleen maar profijt van om naar de mondhygiënist te gaan. Voorkomen is nog altijd belangrijker dan genezen”, stelt Anna. Ze vindt het 

belangrijk om bij de poetslessen van kinderen ook de ouders erbij te betrekken. Zij moeten weten dat het belangrijk is dat kinderen – naast het tandenpoetsen – niet te veel tussendoortjes krijgen en suikerhoudende drankjes vermijden. „Alles valt en staat met voeding en poetsgedrag. Dat is soms een hele strijd. Dan is het handig dat ik ze er als professional bij kan helpen.”

Mondzorg aan huis
Mensen houden tegenwoordig steeds langer hun eigen gebit. De mondhygiënist zorgt niet alleen voor een schoon en fris gebit, maar helpt bijvoorbeeld ook bij tandvleesontstekingen. Voor wie slecht ter been of kwetsbaar is levert Anna mondzorg aan huis. „In alle gevallen kijk ik naar wat bij de patiënt past. Dat vind ik het mooie aan dit werk. Dat ik samen met de mensen kijk naar hoe we een probleem kunnen voorkomen en/of behandelen.”

Een verwijzing van de tandarts is niet nodig. Mensen kunnen op eigen initiatief een afspraak maken met de mondhygiënist. Voor volwassenen wordt de mondzorg, net als bij de tandartskosten, uit de aanvullende tandartsverzekering (deels) vergoed.

Dit bericht is gepost in Maart. Bookmark de link.