DAMWÂLD – ‘Meer dan mooi voor jou’ prijkt er sinds begin dit jaar op de gevel van Kapsalon Subliem in Damwâld. En dat is precies de weg die eigenaresse Jannie Nienhuis het komend jaar met haar kapsalons en schoonheidssalon wil inslaan. ,,Subliem draait om meer dan haar en schoonheid, we willen dat ons bedrijf een positieve impact heeft op de wereld om ons heen.”

Er mag geen twijfel over bestaan dat ze bij Subliem een passie voor mooi maken hebben. Wie een van de salons in Damwâld, Dokkum of Hurdegaryp bezoekt, gaat gegarandeerd met een frisse coupe naar huis. Toch is dat niet hetgeen waarmee de kapsalon zich denkt te onderscheiden. ,,Hoe cliché het ook klinkt, echte schoonheid zit van binnen” zegt eigenaresse Jannie Nienhuis. ,,Het welzijn van de medewerkers staat bij ons voorop. Als zij zich Subliem voelen, kunnen ze dat ook doorgeven aan onze gasten.” 
 
Stiltestoel
Dat klanten gasten zijn bij Subliem blijkt ook uit de introductie van de stiltestoel eerder dit jaar. ,,Hiermee bieden we de mogelijkheid om in stilte geknipt te worden. Het blijkt dat veel mensen deze behoefte wel eens hebben. Even niet het standaard praatje over het weer of je vakantieplannen. Daar spelen wij graag op in.” De stiltestoel was een van de dingen die naar voren kwam tijdens een avond brainstormen met het personeel. Na een yoga-sessie om lekker los te komen, stond de vraag ‘hoe bieden we onze gasten de Sublieme ervaring’ centraal. Jannie: ,,Het is mooi om te zien hoe fanatiek iedereen meedenkt. Dat maakt me echt trots op het team. De gekste dingen kwamen voorbij; van een modeshow in Parijs tot zelfs een disco-salon.”
 
‘Als onze medewerkers zich Subliem voelen, kunnen ze dat ook doorgeven aan onze gasten’
 
Zeven schoonheden
Naast dat er veel gelachen wordt bij Subliem, zijn er ook serieuze discussies vertelt Jannie. ,,We hebben het er vaak over of wat we doen in lijn is met waar we voor staan. Onze kernwaarden, die we de zeven schoonheden noemen, helpen hierbij. ‘Subliem is voor iedereen’ is bijvoorbeeld eentje waar het soms best wel wringt. Net als veel andere bedrijven hebben we de afgelopen jaren te maken gekregen met enorm gestegen kosten. Tegelijkertijd willen we voorop blijven lopen in kwaliteit en ook dat kost geld. Gelukkig blijven de klanten komen en geven ze daarmee aan dat Subliem hen echt iets waard is.’’ 
 
Hoe zorg je er dan alsnog voor dat je een salon voor iedereen bent? ,,In ons geval door terug te doen voor de omgeving waar we veel aan te danken hebben. Uit het team komen mooie initiatieven, bijvoorbeeld de avonden waarop we daklozen knippen, het geven van gastlessen op scholen of de verenigingen in de regio die we steunen. Ook qua duurzaamheid blijven we stappen zetten. Zo wordt geknipt haar uit de salon in Damwâld door een lokale boer gebruikt om zijn land vruchtbaarder te maken. Kleine en grote initiatieven die je met elkaar realiseert. Dat voelt goed.”
 
‘Om voorop te blijven lopen, moeten we altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en technieken’
 
Met het team naar Italië
Terug naar de medewerkers. Een bonte mix van ervaren en wat jongere collega’s die hun hand niet 
omdraaien voor kleurbehandelingen, het zetten van de nu populaire weaves of de aanpak van hoofdhuidproblemen. Subliem  staat bekend om de brede kennis en expertise. Jannie legt uit dat opleiden nooit klaar is: ,,Wij moeten zorgen dat we altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en technieken. Davines, het merk met producten die goed bij onze visie passen, ondersteunt ons daar heel goed bij. Ze produceren duurzame haar- en huidproducten met oog voor het milieu. Als het een beetje kan, willen we volgend jaar met het hele team naar Italië, naar hun internationale educatiecentrum. Ook zo maken we het Subliem!”
 
Haarwerken
Komend najaar opent Subliem op de Koophandel in Dokkum een nieuwe salon, met daarin een aparte ruimte voor het onderdeel haarwerken. Jannie: ,,Haar verliezen is heftig. Het is heel fijn en dankbaar om onze gasten ook met dit soort moeilijke vraagstukken te kunnen helpen.”
 
Young talents 
In de salon in Dokkum treffen we Elyna, die tijdens haar opleiding als young talent is gestart en inmiddels een dienstverband heeft. Wat maakt dat zij zich hier Subliem voelt? ,,Via via ontdekte ik dat ze leerlingen zochten. Ik ben heel erg blij met de ruimte die ik vanaf dag één binnen Subliem heb gekregen. Als young talent draai je volledig mee en krijg je veel leerzame feedback van collega’s, ook tijdens de extra trainingsavonden. Het aanbod van behandelingen is breed, ik vind het zetten van highlights het leukst.”