“Wy binne wer thús!”

DE WESTEREEN – ‘De ein fan elke reis is it paad werom’, zong Piter Wilkens tijdens de grote Friezen-reünie in 2000. In het nummer vertolkt hij het verlangen om terug te gaan naar je geboortedorp. Een gevoel dat René & Klasina en Binne Dick & Sanne als geen ander kennen. In hun geval leidt ‘it paad werom’ van Leeuwarden en Dokkum terug naar De Westereen, de plek waar beide stellen thuiskomen. “Dit is in lot út de lotterij.”

“Der is gjin moaier plak as wêr’t dyn freonen en famylje wenje”

Sinds september vorig jaar geniet René Vellinga iedere ochtend van het vertrouwde uitzicht vanuit z’n slaapkamerraam over de sportvelden van VVZ. Jarenlang was het zijn grote droom om zo wakker te mogen worden in het dorp waar al z’n vrienden en familie wonen. ,,Ast goed sjochst, kinst it hûs fan ús heit en mem sjen”, wijst hij. ,,En oan dy oare kant stiet it hûs fan Klasina har heit en mem. En dêr wennet myn broer. Allegearre moai tichtby.”

Opgesloten in Leeuwarden
Als geboren en getogen Westereender wil René niets liever dan een woning vinden in eigen dorp. Een ‘mission impossible’ gezien de grote vraag naar woningen in De Westereen. ,,Klasina en ik ha hiel wat besichtigings hân, mar der waard sa folle oer de priis hinne bean, dat wy gjin inkele kâns makken.” Vier jaar geleden besluit het stel daarom om de verhuisdozen in te pakken. In Leeuwarden kunnen ze van kennissen een hoekwoning huren vlakbij de Prinsentuin. ,,In prachtich plakje, midden yn ‘e stêd. Mar hoe moai it plakje ek wie, it wie gjin Westereen”, lacht René.

Ze zijn nog maar net gesetteld als in 2020 het coronavirus toeslaat. Plotseling zitten René en Klasina opgesloten in hun hoekwoning en moeten ze het stellen met een wandeling door de Prinsentuin of een frisse neus op hun eigen dakterras. De muren komen op René af. ,,Doe wist ik hielendal seker: ik wol werom.’’ Klasina is echter nog overtuigd van hun toekomst in de stad. ,,Mar gelokkich duorre dat net sa lang. Ik wit noch goed dat se tsjin my sei: ‘Eeh René, ik wol eins ek wol werom’. Ik ha fuort de flagge úthong!’’

Vrienden en familie om de hoek
Het stel schrijft zich in voor één van de bouwkavels in de nieuwbouwwijk Westereen East. Ze kunnen hun geluk niet op wanneer ze worden ingeloot om te gaan bouwen. ,,Tagelyk krigen wy mear goed nijs”, vertelt René. ,,Wy waarden heit en mem. En doe kaam fansels de fraach: wolle wy bouwe as der in lytske komt?” Via de welbekende tamtam in het dorp vangt René het gerucht op dat er wellicht een woning vrijkomt in de nieuwbouwwijk. 

Hij trekt de stoute schoenen aan en neemt contact op met de eigenaar, die het jonge stel de kans geeft om de woning te kopen. ,,Sûnt septimber wenje wy hjir mei ús trijen’’, glundert René nog altijd zichtbaar trots. ,,Dit fielt echt as in lot út de lotterij. Hielendal no’t ús dochterke Noé der is, binne wy bliid dat we wer yn De Westereen wenje, mei freonen en famylje tichtby.’’

Wandelend naar de voetbalvelden
Dat vrienden zo dichtbij wonen, merkte René al gelijk op de eerste dag dat hij verhuist. ,,Ik hie in caddy fan de baas liend’’, vertelt hij. ,,Dy hie ik op ús nije oprit setten. Ik wie drok dwaande, doe’t ús heit nei my takaam. ‘Hiest de auto op ‘e hânremme setten?’ frege er my. Doe’t ik bûten kaam, seach ik it al. De caddy wie achterút de sleat yn rôle.’ Een ongelukje dat in zo’n klein dorp uiteraard niet onopgemerkt blijft. Gelijk treedt de tamtam in werking. ,,It duorre mar fiif minuten of de baas wist der fan’’, grijnst René. ,,En fiif minuten letter stie in kollega op ‘e stoepe te gniizen. Dan wist: ik bin wer yn De Westereen!’’

Nog een bijkomend voordeel is dat René voortaan weer naar de voetbalvelden van VVZ kan wandelen. Jarenlang speelde hij in het eerste elftal en inmiddels is hij een gewaardeerd bestuurslid van de kantinezaken. Een biertje na afloop van een wedstrijd of vergadering hoeft hij niet langer af te slaan. Hij hoeft immers niet meer naar Leeuwarden te rijden. ,,Dat is echt perfekt”, grijnst hij. ,,Ik kin wer in bierke drinke mei de minsken by wa’t ik my it meast fertroud fiel. Dat is foar my écht thúskommen.”

“It dak gong der ôf doe’t wy dizze kavel krigen”

Nog geen vijftig meter van de woning van René en Klasina ligt de bouwkavel waar inmiddels de eerste contouren van de twee-onder-een-kapper van Binne Dick en Sanne zichtbaar worden. Net als René stroomt ook bij Binne Dick puur Westereender bloed door de aderen. Bovendien is hij net zo’n fanatieke clubman bij VVZ en sinds dit seizoen leider van het eerste elftal. En om de vergelijking compleet te maken: ook Binne Dick zocht jarenlang naar een woning in eigen dorp en week korte tijd uit naar een andere plek.

,,Wy ha trije jier yn Dokkum wenne’’, vertelt hij. ,,En ek wy binne bliid dat we aanst wer yn De Westereen komme.’’

Het dak eraf
Ook in het succesverhaal van Binne Dick en Sanne speelt de beruchte tamtam in De Westereen een hoofdrol. Via vrienden krijgen ze bericht dat er kavels vrijkomen aan de oostkant van het dorp. Het stel is er als de kippen bij en tekent in op de zes bouwkavels waar twee-onder-een-kapwoningen mogen worden gebouwd. ,,Ik wit noch goed it momint dat wy hearden dat wy in kavel krigen”, vertelt Sanne. ,,It dak gong der yn Dokkum ôf!”

Inmiddels ligt het fundament van hun nieuwe woning en kan er stapje voor stapje gestart worden met de bouw van de muren. Het stel kiest ervoor om de woning instapklaar op te laten leveren, ,,Wy binne beide net hiel handich. Wy wurkje net foar neat yn it ûnderwiis”, grijnst Binne Dick. Waar hijzelf als kwaliteitsmedewerker op basisscholen in Rinsumageest en Broeksterwâld werkt, staat Sanne als juf voor de klas op De Boustien. ,,Dat is ek in pluspunt: ik kin aanst rinnend nei myn wurk”, glimlacht ze.

Integreren in het dorp
Vrienden, voetbal, familie: alle drie de belangrijke ingrediënten in het leven vindt het stel voortaan weer in eigen dorp. En dat is maar goed ook, want de kans is groot dat het stel straks tijdelijk onderdak nodig heeft. Op 1 september moeten de verhuisdozen in Dokkum namelijk zijn gepakt, maar is hun nieuwe woning aan De Bûterblom waarschijnlijk nog niet klaar. ,,Gelokkich kinne wy dan by famylje telâne. Sa giet dat yn eigen doarp, no?!”

Het meest kijkt het stel uit naar het moment dat ze voor het laatst het ritje maken van Dokkum naar De Westereen. ,,Dat ritsje oer de Sintrale As ha ik sa faak makke, dat ik it hast dreame kin”, knikt Binne Dick. ,,Aanst kuierje ik nei de kantine en kin ik mei René in bierke drinke.’’ Ook Sanne zal het stukje naar de voetbalclub regelmatig lopen. Ze is namelijk kersvers bestuurslid van VVZ. ,,Ik moat fansels yntegreare yn it doarp en hoe kin dat no better as fia de fuotbalklup”, lacht ze.

Dit bericht is gepost in April. Bookmark de link.