De gemeente Dantumadiel pakt de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen aan. Vanochtend gaf wethouder Kees Wielstra samen met een afvaardiging van de buurt en Doarpsbelang de Westereen het startsein voor de werkzaamheden.

De straat krijgt een betere fundering, een nieuw afwateringssysteem, en nieuwe stenen en stoepen. Ook wordt de weg veiliger gemaakt met versmallingen.

Opdooischade
Bij de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen is het bijna iedere vorstperiode raak: opdooischade.

Het water onder de straat bevriest, waardoor de stenen omhoog komen. Als vervolgens de dooi weer inzet, ontstaan er gaten en hobbels in de weg. Ook ervaart de omgeving regelmatig wateroverlast bij zware regenbuien. Deze problemen zijn volgens de gemeente na deze reconstructie verleden tijd.

Versmallingen
Op de doorgaande weg geldt een maximum snelheid van 30 kilometer/uur. Een afwijkende kleur stenen moet dit op kruispunten duidelijker maken. Met een aantal wegversmallingen (met groenstructuren en bomen er in aangebracht), wordt het doorgaande verkeer gedwongen langzamer te rijden. Het vrachtverkeer moet voortaan via de rondweg naar het centrum.

De plannen zijn samen met een werkgroep bewoners en het dorpsbelang gemaakt. “We zijn blij dat de schep nu de grond in gaat. De straat wordt niet alleen een stuk veiliger, maar het straatbeeld knapt er ook enorm van op! Het is fijn dat we goed bij de plannen zijn betrokken. De vernieuwing levert ons straks veel woonplezier op.” vertellen Klaasje Koster en Leo de Vries namens de werkgroep.

Planning
Het werk wordt uitgevoerd door WMR uit Rinsumageast. De aannemer is eind dit jaar klaar. “Al sinds 2011 liggen er plannen om deze weg aan te pakken. Nu komt het werk eindelijk tot uitvoering. De complete straat wordt vernieuwd, vanaf de fundering tot de bestrating. Dat is ook echt nodig.” vertelt wethouder Kees Wielstra.

Inhaalslag wegenonderhoud
Dit project maakt deel uit van het programma ‘Inhaalslag wegenonderhoud’. Dit is een onderhoudsplan waarmee de gemeente de komende drie jaar wegen aanpakt die in slechte staat zijn.

Benieuwd naar het ontwerp? Ga naar: http://www.dantumadiel.frl/wegwerkzaamheden