BUITENPOST – Ljeppersklub Buitenpost bestaat 45 jaar. Met dertig ‘springers’ is het een relatief kleine vereniging. ,,Maar dat maakt het juist zo gemoedelijk’’, zegt voorzitter Ette-Frits Veenstra. Toch hoopt de vereniging nieuwe leden aan te trekken, want volgend jaar is er nog maar één lid voor de jeugdschansen.

Lees verder onder de foto.

,,Als we door willen moeten we nu in actie komen’’, stelt Ette-Frits. De combinatie van factoren waar een echte fierljepper aan moet voldoen maakt deze sport zo bijzonder. ,,Je moet atletisch, krachtig en behendig zijn, maar bovenal een flinke dosis lef hebben. De mentaliteit speelt een belangrijke rol bij het fierljeppen als je goed wilt presteren. Je moet in een paar seconden omhoog klimmen om de top te bereiken. Dan moet je op dat moment letterlijk en figuurlijk sterk in je schoenen staan en zeker ‘net te benauwd wêze’’’, vertelt Ette-Frits.

De club uit Buitenpost heeft een aantal jonge talenten binnen de vereniging, onder wie de 16-jarige Arend Veenstra. ,,Hij ligt goed op koers om Fries/Nederlands kampioen te worden. Dit is voor hem het laatste jaar bij de jongens maar hij zal volgend jaar niet onder doen voor de junioren. Sietse Lefferts uit Buitenpost is eveneens een talent. Hij werd vorig jaar Nederlands en Fries kampioen bij de jeugd tot en met 12 jaar. Hij springt dit jaar voor het eerst officieel bij de jongens en mag het volgend jaar zeer waarschijnlijk in de 1e klasse gaan proberen. We zijn blij met deze talenten, want zij trekken ook weer andere jongeren uit het dorp aan. Dat is ook wel nodig, want bij de jongste jeugd kunnen we nog wel de nodige aanwas gebruiken. Er worden clinics aangeboden en ook contacten met basisscholen worden gelegd om interesse te wekken voor het fierljeppen. Verder is het mogelijk om een aantal proeftrainingen bij te wonen.’’

Wat het fierljeppen zo bijzonder maakt is volgens de voorzitter de sfeer. ,,Het saamhorigheidsgevoel is groot bij het fierljeppen. Ons kent ons en iedereen help elkaar. Met z’n allen willen we het beste uit de sport halen. Niet alleen binnen de eigen vereniging maar ook in samenwerking met de andere fierljepverenigingen. Dat heeft echt z’n charme.’’

Rondhangende jeugd
Ljeppersklub Buitenpost heeft vorig seizoen en ook dit seizoen last gehad van rondhangende jeugd. Het terrein van de club, achter de voetbalvelden, is namelijk openbaar toegankelijk. Dat er in het water bij de schansen kapotte bierflesjes en soms oude fietsen worden gevonden maakt het voor de ljeppers gevaarlijk. ,,Voor de wedstrijden moeten we het veld controleren en de troep opruimen om te voorkomen dat iemand in het water springt en zijn of haar voet openhaalt aan een stuk glas. Gelukkig ging het dit seizoen beter dan
vorig jaar, met dank aan een goede samenwerking met de gemeente Achtkarspelen. Auto’s worden niet meer bij de toegangspoort toegestaan waardoor een groep hangjeugd een andere plek heeft gezocht. Jongeren uit eigen dorp worden door wijkagenten – die extra surveilleren – in de gaten gehouden.’’

Nieuwe schansen
Toch blijft de voorzitter zich zorgen maken, ook voor volgend seizoen. Ette-Frits: ,,Het blijft een openbaar terrein. We zijn aan nieuwe schansen toe en dat is een behoorlijke investering. We moeten dan wel zeker weten dat we geen overlast van jongeren krijgen en er geen vernielingen zullen plaatsvinden.

Daarom gaan we na dit seizoen met verschillende partijen om tafel, waaronder de gemeente, maar ook met buurtbewoners die ervoor zorgen dat de sociale controle hoog is. De gemeente is zeer meedenkend, maar het blijft een lastig punt.’ Het werven van voldoende vrijwilligers is voor de kleine vereniging soms ook een hele klus, vooral omdat er bij deze sport veel mensen nodig zijn, van het helpen bij de voorbereiding en het meten tot en met de catering. Het is fijn dat ook daar in uiterste gevallen een beroep gedaan kan worden op andere fierljepverenigingen.

Met de trainers – Frederik Boersma, Bartele Nicolai, Akke Dijkstra en Marieke Jelsma die we hebben kunnen we het net behappen. Daarnaast worden ook ouders van ljeppers ingezet tijdens trainingen en of coaching om alles rond te krijgen. De ljeppers beginnen in februari met de wintertraining waarbij conditie en kracht centraal staan. Eind april gaan ze richting de schansen en half mei beginnen de eerste wedstrijden. De leden van de Ljeppersklub Buitenpost trainen twee keer per week. ,,Dat is ook wel nodig om de kans op blessures te verkleinen. Uiteindelijk hebben ze allemaal maar één doel: zo ver mogelijk in het zandbed landen.’’ De laatste wedstrijd van het seizoen is in Burgum op zaterdag 18 september. Dit is het Nederlands Kampioenschap en is te volgen via de livestream van Omrop Fryslân.

Voor meer informatie of meetrainen bij ljeppersklub Buitenpost kunt u contact opnemen met (mede)voorzitter Marieke Jelsma, tel 06-57323189.