BROEKSTERWÂLD/ANJUM/HEERENVEEN – Met enige fantasie zou je de beide voetballende meisjes Lyanne Iedema uit Anjum en Hester Algra uit Broeksterwâld een praktijkvoorbeeld kunnen noemen van het legendarische clublied ‘Hand in hand kameraden’ van Feyenoord. Met als Friese variant ‘Hand in hand kameraadskes’, want de beide meisjes delen veel in hun leven. Niet alleen het klaslokaal in Dokkum, maar ook de Beloften van SC Heerenveen en sinds enige tijd ook het Nederlands elftal.

Tekst gaat verder onder de foto

ant ook Hester Algra is sinds ruim een maand toegetreden tot het selecte groepje meisjes in de provincie Fryslân dat zich international mag noemen. Iemand dus die een interland heeft gespeeld. Lyanne had die status al sinds november 2021 bij Oranje MO16 en werd toen pardoes tot woman of the match uitgeroepen met twee doelpunten op haar naam.

Je zou kunnen zeggen dat Lyanne telkens een neuslengte voor ligt op Hester. Logisch want zij is ruim acht maanden ouder dan Hester. Lyanne wilde niet wachten op de status ‘kerstkind’ en werd op 23 december 2006 geboren in Anjum. Ruim acht maanden later op 2 augustus 2007 werd Hester geboren in Broeksterwâld. Dus is het qua ontwikkeling logisch dat Lyanne een stapje voor ligt op Hester. Zo eind juni zit het seizoen er bijna op in de weken dat het onderwijs wordt beheerst door ‘toets weken’. Maar wie temperaturen van boven de dertig graden trotseert op donderdag 23 juni zoals Hester en Lyanne om toch de training bij SC Heerenveen af te werken heeft over karakter niet te klagen.

Beide meisjes gaan naar OSG Piter Jelles Dalton Dokkum en zij doen de mavo. Lyanne speelde al bij de Beloften van SC Heerenveen en sinds kort is Hester ook toegelaten tot de Beloften van SC Heerenveen. Een grote overgang want naast de vier keer per week trainen staat er ook elke zaterdag een wedstrijd op het programma. Alleen als het gaat om het Nederlands elftal scheiden de wegen van Hester en Lyanne zich tijdelijk.

Hester heeft zo’n zes weken geleden gedebuteerd in en tegen België bij de MO15 van het Nederlands elftal. Dat was het resultaat van een vierdaagse selectieprocedure van de KNVB. Aanvankelijk kwam Hester in het ‘schaduwteam’ terecht. ,,Nei in oefenwedstriid tsjin PSV ha se my frege of ik mei woe tsjin België.’’

De wedstrijd tegen de Zuiderburen eindigde in Nederland in 4-0, ,,Ik siet doe op ‘e bank en ha de lêste twintich minuten meidien.’’ Maar het ging crescendo met Hester want de tweede wedstrijd in en weer tegen België deed zij de hele wedstrijd mee. ,,Ik begûn op rjochtsback en ha letter noch in skoft op it middenfjild spile.’’ Ook Lyanne heeft sinds haar debuut van eind vorig jaar bij het Nederlands elftal MO16 al weer twee wedstrijden gespeeld.

Voor Lyanne volgde nog een staartje want op 29 juni vertrok zij voor tien dagen naar Noorwegen voor het Nordic Tournament om te spelen tegen India, IJsland of Noorwegen. ,,Mar dêrnei gean ik op fakânsje hear’’, zo verzekert Lyanne. Een kleine verwijzing naar de ervaring dat elke dag voetballen of trainen toch niet beschouwd wordt als een vorm van vakantie vieren.

Beide meisjes werden gescout door Wim Timmermans die al jaren scout voor de KNVB. De voormalige verdediger van Broekster Boys in de eerste helft van de tachtiger jaren van de vorige eeuw had er bij de taakstelling aanvankelijk niet op gerekend dat hij ook meisjes moest scouten. Op 30 september 2017 zag hij Hester voor het eerst toen zij met BroeksterWâlden tegen Buitenpost speelde. ‘Een meisje van 10 en tweedejaars’ zo beschreef hij haar toen. ‘Kan hard lopen en bestreek in haar eentje de hele rechterkant. Mooie passeerbewegingen en goede aanname. Rechtspoot, speelt ook wel met links.’

In Hooghalen in 2018 was Hester samen met nog 40 meisjes uit het Noorden de beste die erbij liep. Zij kreeg als enige van de talentscout van de KNVB een A plus. Hester was toen de enige die daarna ging spelen en trainen met de meiden die een jaar ouder waren en dat leverde haar veel krediet op bij de mensen die haar moesten beoordelen, zo weet Timmermans zich nog te herinneren.

Waar Hester een lichte voorkeur heeft voor haar rechterbeen, is Lyanne een echte linkspoot. ,,Oanwizingen jaan mei it fingerke omheech oan de oaren, rjochts oannimme en mei links kappe, in goeie stekpass en ek in goede lange pass’’, zo observeerde Timmermans in november 2018. Sinds januari van dit jaar speelt Lyanne met haar 15 jaar bij de Beloften (16-18) van SC Heerenveen.

Voor volgend seizoen verandert er dus veel voor Lyanne en Hester want spelen bij de Beloften betekent op zaterdag een wedstrijd spelen. Nu is elke week een wedstrijd spelen geen straf natuurlijk want het gaat tenslotte om wedstrijden spelen. Voor de ouders die voor het vervoer moeten zorgen betekent het natuurlijk wel meer belasting, maar dat wordt per toerbeurt gedaan net zoals het afgelopen seizoen.

,,Wy hienen dit jier ek ien fan Burdaard dus dan kinne je it oer trije âlders ferdiele’’, zo zegt de chauffeur van dienst, heit René Algra. Samen met mem Renneke Damstra en Johan en Willy Iedema probeert het viertal vervoer en werk te combineren. Vier keer per week naar Heerenveen voor de trainingen, alleen vrijdags is het ’s morgens. En dan zaterdag een wedstrijd. Met in het verleden natuurlijk de landelijke reizen naar de talentendagen.
Maar ook hier geldt dat liefde wonderen doet als je naar de goedlachse, vrolijke gezichten van Hester en Lyanne kijkt die op het veld hun voeten laten spreken. Die met trots het oranje dragen van het Nederlands elftal.