De broers Ype (17) en Jobbe Zaal (14) uit Ee spelen dit jaar in de hoofd-klasse voor Golfclub Lauwsolt. Het is voor het eerst dat er een jeugdgolf-team uit Friesland op zo’n hoog niveau speelt.

Ype en Jobbe speelden het afgelopen seizoen samen met Elias en Marius Potma (eveneens broers) uit Sneek eerste klas in de 36 holes jeugdcom-petitie. ,,Je kunt ook 18 holes com-petitiewedstrijden spelen, maar bij 36 holes weet je zeker dat de uitslag geen geluk meer kan zijn. Je staat dan wel een hele dag op de golfbaan’’, legt Ype uit. De broers spelen bij golf-club Lauswolt in Beetsterzwaag, de dichtstbijzijnde club vanuit Ee, het dorp waar de jongens zijn geboren en getogen. Net als alle andere jongens uit het dorp gingen ze eerst op voetbal, bij vv Oostergo. Ze konden allebei een aardig balletje trappen. Hun keus om volledig voor het golfen te gaan werd dan ook niet door iedereen begrepen. ,,Dat was ook niet een makkelijke keus, want ik vond voetbal ook een mooie sport. En tennis en hardlopen trouwens ook. Maar de golfsport was helemaal nieuw voor mij. Ik zag het als een uitdaging om me daar verder in te ontwikkelen’’, vertelt Ype. Met zijn broer als voorbeeld raakte ook Jobbe in de ban van het golfen. ,,Het is een sport met veel kanten. Het is elke keer weer anders’’, zegt Jobbe.

Esonstad
Hoe de twee broers met golfen zijn begonnen is een verhaal apart. Tijdens een kinderfeestje in het nabijgelegen Esonstad kwam Ype voor het eerst in aanraking met golf. ,,We speelden daar Pitch&Putt Golf en dat vond ik harstikke leuk. Na dat feestje ben ik vaker in Esonstad gaan oefenen. Daar fietste ik dan met mijn golfspullen naar toe, dat was goed te doen’’, vertelt Ype. De echte passie voor golfen ontstond voor het tweetal tijdens een schoolvakantie bij hun oma in Eindhoven. Jobbe: ,,We gingen daar samen in de trein naar toe, Ype was 12 en ik 9 jaar. Vlakbij mijn oma had je een hele mooie golfbaan. Daar kregen we les van Stein Vugts, een golfprofessional.’’ Van hem hebben ze het golfen geleerd. Sindsdien zijn de jongens pas echt besmet met het golfvirus. ,,Golf is mentaal en technisch een hele moeilijke sport. Het is makkelijk om een beetje goed te zijn, maar moeilijk om heel goed te worden’’, stelt Ype.

Beetsterzwaag
Weer thuis besloten Ype en Jobbe om eens bij de dichtstbijzijnde golfclub van Friesland te kijken. Dat was in Beetster-zwaag. ,,Mijn moeder werkte toen nog in Drachten, dus konden we met haar meerijden. Tijdens vakanties zette ze ons acht uur bij de golfbaan af en dan vermaakten wij ons de hele dag op de golfbaan. Drie uren trainen en de rest van de dag spelen op de baan. Prachtig was dat.’’ In 2015 werden Ype en Jobbe allebei lid van de golfclub Lauswolt. Er waren meerdere fanatieke jeugdleden met wie de broers competitie konden spelen. Ze begonnen in de tweede klas, promoveerden naar de eerste en vanaf juni mogen ze dus met vier spelers in de hoofdklasse spelen. ,,Dat ging niet vanzelf’’, vertelt Jobbe, de jongste van het team. ,,Vooral de wedstrijd tegen Rosendaelsche was heel spannend. ’s Ochtends stonden we nog met 6-0 ach-ter. Gelukkig haalden we ’s middags de schade in door allemaal te winnen. We werden kampioen in de poule, maar dat betekent nog niet dat je automatisch ge-promoveerd bent naar de hoofdklasse. Daarvoor moesten we nog een promo-tiewedstrijd spelen.’’

Promotiewedstrijd
Die wedstrijd vond plaats op zondag 14 juli vorig jaar, de broers uit Ee weten het nog goed. In de middag stond het team met 6-0 voor en hoefden de jongens nog maar één punt te halen om de winst te garanderen. Ype en Elias verloren echter. De spanning in het team steeg omdat alle druk bij de der-de partij kwam te liggen, die gespeeld werd door Jobbe. Op de 16de hole wist hij zijn wedstrijd te winnen met 3-2. ,,Jobbe haalde het winnende punt bin-nen waardoor we promoveerden’’, ver-telt zijn broer trots. Het was een mooi moment, iedereen stond langs de lijn te kijken. ,,Het doel voor komend seizoen is handhaving’’, zegt Jobbe. Al zal het wel een stuk moeilijker worden, want het niveau is hoog. Ook moeten de jongens verder reizen want in Noord-Nederland zijn geen teams die in de hoofdklasse spelen. Maar dat hebben ze er graag voor over. Zelfs de vakanties van de jongens staan in het teken van golf. Zo reisden ze twee keer af naar Schotland, ‘the home of golf’. Ype: ,,Ik wil me blijven ontwikkelen in deze sport. Daarom wil ik graag studeren in St Andrews en mijn studie linken met golf. Ik zit nu in het examenjaar van het gymnasium en hoop dat ik toegelaten word voor die opleiding in Schotland.’’ Jobbe zit in het derde jaar van het VWO en weet nog niet of hij in de voetsporen van zijn broer zal treden. Hoe de toekomst eruit zal zien is voor beide jongens dus nog onduidelijk. Eén ding is zeker: de passie voor golf zal altijd blijven!