Eindelijk was het dan zover! De eerste wedstrijd van VEENS Voetbal Academie. Veel mooier om te starten tegen een op het oog sterke tegenstander kan bijna niet. Om 16.30 uur ging de wedstrijd (onder toeziend oog van vele supporters, trainers en meerdere scouts) van start tegen niemand minder dan SC Cambuur onder 11.

Lees verder onder de foto.

Wedstrijdverslag

1e Helft
Er werd op het sportpark van Leovardia 3x een helft van 20 minuten gespeeld. In de kleedkamer waren de gezichten gespannen en erg gefocust. De belofte om als een team te gaan strijden mocht dan eindelijk in een wedstrijd worden laten zien. Het spel golfde in de eerste minuten op en neer en de eerste grote kans was voor SC Cambuur maar het lukte niemand om de voet goed tegen de bal te krijgen. Het gevecht vond vooral plaats op het middenveld waarbij duidelijk te zien was dat VEENS snel de diepte probeerde te zoeken. Na enkele minuten aftasten kwam de bal via Luuk bij Wilkelio terecht die als een echte spits richting het doel ging. De eerste echte kans VEENS werd meteen gepromoveerd tot doelpunt. Wilkelio scoorde de 0-1 uit een mooie actie waarbij hij de bal koelbloedig in het doel schoot. Wat een start!

Na de 1-0 begon het voetballend steeds beter te lopen bij VEENS waarbij de verdediging onder leiding van Ruben als een huis stond en Vincent aantoonde een betrouwbare sluitpost te zijn. VEENS had de wedstrijd onder controle waarbij sterk verdedigende acties afgewisseld werden met mooi verzorgd voetbal waarbij 2x de paal werd gevonden als eindstation. Het publiek was onder de indruk van het voetbal dat VEENS op de mat legde. Na enkele kleine mogelijkheden voor VEENS kreeg Xem de bal voor de voeten die met zijn linker voet fantastisch de lange hoek vond, 0-2! Het vertrouwen was zichtbaar aanwezig bij de trainers van VEENS die met een grote glimlach langs de lijn de spelers scherp probeerden te houden. Dit lukte de eerste 20 minuten prima op een enkel hachelijk moment voor de goal van Vincent na. Luuk had zowaar ook nog een kans op de 0-3 door slecht uitverdedigen van Cambuur en een alerte Beau, zijn afstondschot miste echter precisie.

Helft 2
Na een korte onderbreking startte Cambuur met een compleet nieuw team tegen VEENS. Trainer Alex van Veen benadrukte om scherp te beginnen. Deze boodschap hadden de spelers van VEENS maar goed in hun oren geknoopt want er werd zeker scherp begonnen. Vanaf zowel de rechterkant via Lucas en Beau en vanaf de linkerkant via James en Mikai werd meerdere malen via het middenveld de voorhoede bereikt. Een doelpunt bleef in het begin van de 2e helft echter uit. Er ontstond een periode van knokvoetbal waarbij het voetballend iets terug viel. Ook hier liet VEENS zien dat het naast goed voetballen ook voor iedere meter kan knokken. Echte kansen konden nog niet worden genoteerd los van een schot van afstand van Cambuur die netjes geplukt kon worden door onze betrouwbare sluitpost. VEENS kwam vervolgens weer beter aan voetballen toe. De 0-3 kwam dan ook niet als een verassing in deze periode van verzorgd voetbal. Het was wederom Wilkelio die na een goede steekbal van Ruud in staat was om te scoren. Wilkelio kwam 1-1 op de keeper, omspeelde de keeper en kon zo de bal in het lege doel schuiven. 0-3! Alsof het niet genoeg was scoorde Wilkelio meteen daarna zijn eerste hattrick na goed doordrukken van James, zo staat het na de 31e minuut 0-4. VEENS laat zien waar de trainers alleen maar van konden dromen. Dominant voetbal met veel diepgang waarbij iedereen voor elkaar wil werken.

Na de 0-4 was er euforie bij VEENS wat resulteerde in minder scherpte en kleine foutjes. De eerste tegenslag was vervolgens een feit door dat de middenvelder van Cambuur na een goede actie knap de korte hoek vond. 1-4. VEENS richtte zich weer op en ging op zoek naar de 1-5. Na een goede actie van Wilkelio kon Ruud het doel van Cambuur onder vuur nemen, de keeper redt echter knap op het schot van Ruud. Het is bijna tijd maar toch moet VEENS nóg een tegenslag zien te verwerken. De spits van Cambuur vindt een gaatje in de verdediging van VEENS en maakt de 2-4 door een knap schot in de lange hoek. Wordt het dan toch nog spannend in de 3e helft?!

3e helft
De boodschap was wederom scherp beginnen en daarbij niets weggeven en dat hadden de beide flankverdedigers Sem en Lucas maar al te goed begrepen; de harde, technische en goede (lees: echte) verdedigers die hun tegenstander meermaals uitschakelden en er ook nog eens overheen gingen om weer druk op SC Cambuur te krijgen gaven werkelijk alles op het veld, Lucas trof zelfs de paal nog met een prachtig afstandschot! Deze overwinning mocht niet meer uit de handen glippen, dat was duidelijk. De eerste 2 kansen zijn dan ook voor de spits van VEENS. Eerst belandt een corner van Mikai bij Wilkelio op het hoofd die naast kopt. Meteen daarna belandt een goede pass van James bij Wilkelio, dit keer mist zijn schot richting. De toon is in ieder geval weer gezet door VEENS. In de eerste helft werd al 2x de paal geraakt maar ook in de 3e helft is het raak. In kansrijke positie schiet James de bal hard op de paal, weer net niet. Veens verdediging staat wederom erg sterk waardoor Vincent in de eerste minuten van de 3e helft alleen redding moet brengen op een schot van ver. Het verzorgde en aanvallende voetbal wordt door VEENS voortgezet. Een van de mooiste aanvallen uit de wedstrijd over meerdere schijven belandt via Beau bij Mikai die net geen 2-5 kan maken. Er volgt een periode van veel kansen voor VEENS. Na goed doorzetten van Ruben komt Wilkelio 1-1 op de keeper die dit keer net niet het doel kan vinden. Een minuut later stapt Lucas goed in op een pass van Cambuur waarna hij snel de diepte zoekt en de bal aflevert bij Mikai. Het vizier staat even niet scherp want ook deze kans niet wordt net niet verzilverd. Na een sterke periode van VEENS komt het weer aan op knokken voor iedere meter. In deze periode is goed te zien dat VEENS een hecht team is die elkaar helpt en voor elkaar wil strijden. Cambuur dringt iets aan zonder echt grote kansen te krijgen. Het is dan ook geen verassing wie de beslissing brengt in de wedstrijd. Het is wederom Wilkelio die koelbloedig scoort na een pass op maat van Xem. Alsof dat niet genoeg is maakt Wilkelio ook nog zijn 5e van de wedstrijd na goed doordrukken van Xem die de bal verovert en Wilkelio een niet te missen kans biedt. 5 doelpunten van Wilkelio bij het debuut van VEENS tegen Cambuur, daar kun je als spits alleen maar van dromen. Het slotakkoord is voor Cambuur door de eindstand van 3-6 op het scorebord te zetten met een goed uitgespeeld doelpunt. Na deze goal is het meteen einde wedstrijd. De eerste wedstijd van de VEENS Performance Elite Groep wordt gewonnen met 3-6! De spelers en zichtbaar trotse trainers heffen hun handen in de lucht, wat een droomdebuut van VEENS!

Veens Voetbal Academie verzamelt de beste talenten uit het noorden (deze lichting bestaat uit spelers van O.A. vv Jubbega, Drachtsterboys, Zwaagwesteinde, BE Quick Dokkum, Feanstars, Grijpskerk, Kollum) en plaatst ze in 1 groep zodat deze spelers met de hoogste weerstand kunnen ontwikkelen. Ze krijgen de best mogelijke begeleiding om het maximale uit hun talent te halen en te werken aan specifieke verbeterpunten op detail niveau. Naast de trainingen, met innovatief trainingsmateriaal, veelal op zondag en wedstrijden tegen bijv. BVO clubs (zoals deze tegen SC Cambuur) worden de spelers ook naast het veld begeleid qua voeding en lifestyle. VEENS staat voor ontwikkeling van talent onder hoge weerstand, talent een podium bieden in een vertrouwde omgeving en helpt om dromen na te jagen! Wil jij ook bij de nieuwe selectie teams in 2022? Check de website: https://www.veensvoetbalacademie.nl/performance-elite-groep/