Foto: Koos Scherjon – www.rtvnof.nl

Zachtjes tikt de regen tegen’t zolderraam. Wie kent de hit van Rob de Nijs niet. Maar heb je er starend uit het raam ooit over nagedacht wie dat zolderraam eigenlijk heeft gefabriceerd? De kans is groot dat het een kozijn van Timmerfabriek Kooistra Van der Ploeg uit Kollumerzwaag is. “Van Friesland tot Brabant: onze kozijnen kom je overal tegen.”

Tientallen kozijnen staan in de grote loods van Timmerfabriek Kooistra Van der Ploeg te wachten tot ze hun plekje krijgen in een woning. Van kleine wc- raampjes tot immense schuifpuien: bij Kooistra Van der Ploeg in Kollumerzwaag draaien ze hun hand er niet voor om. Met een team van negen mannen produceren Koos van der Ploeg en Peter Kooistra wekelijks heel wat ramen, deuren en kozijnen voor diverse bouwprojecten in heel Nederland. “Van een woning om de hoek in Drachten tot een villa in Amsterdam. Onze kozijnen kom je daadwerkelijk overal tegen”, vertelt Koos.

Investeren in de droom
In november vierden beide heren sa-men met zo’n twee honderd gasten dat ze 25 jaar geleden officieel de bedrijfsnaam Timmerfabriek Kooistra Van der Ploeg lieten registreren bij de Kamer van Koophandel. In die kwart eeuw is er heel wat veranderd. “We zijn begonnen in een huurpand met een paar machines. Inmiddels hebben we maar liefst drie productiehallen tot onze beschikking en een machinepark om van te dromen”, wijst Peter. “In die 25 jaar is er geen jaar geweest dat we niet hebben geïnvesteerd.”

Het resultaat is een bedrijf dat kozijnen, ramen en deuren van topkwaliteit maakt. Trots laat Koos de werkplaats zien. Te beginnen in de loods waar alle hardhouten balken klaarliggen om verwerkt te worden. Vervolgens zagen we de balk op lengte en gaat hij door naar de computergestuurde robot, die de details freest.”

 “Dit is gecertificeerd hardhout uit Indonesië”, vertelt hij. “Op basis van de gegevens uit de order die Peter maakt op kantoor kiezen we de juiste dikte. 

Scherpe prijs en levertijd
Van het frezen van de inkepingen voor de scharnieren tot het gat voor de deurkruk, alles gaat volautomatisch. “Dit is onze grote trots”, wijst Peter op de hightech robot. “Hierdoor kunnen we in sneltempo een zeer groot aantal onderdelen produceren, waardoor onze levertijd erg laag is. Dat is onze kracht”, weet hij. “Wij bieden alle soorten en maten kozijnen tegen een scherpe prijs en kort levertijd. Zeker op dit moment is er een stijgende vraag naar bouwmaterialen, waardoor wij positief uit de bus komen.”

Nadat alle onderdelen door de robot voorzien zijn van een barcode gaan ze op weg naar de volgende halte: de voormontage. “Hier verlijmen we alle onderdelen, zodat ze samen één kozijn, raam of deur vormen”, legt Koos uit. “Ook nieten we de glaslatten er aan vast, zodat ze in één keer gespoten kunnen worden en exact dezelfde kleur krijgen.” Daarmee kondigt Koos de laatste stap van het productieproces alvast aan: de spuitafdeling. Met een verfspuit wordt ieder kozijn voorzien van grondverf en de juiste lakkleur. “Vroeger huurden we iedere week twee schilders in die onze kozijnen afverfden”, lacht Koos. “Ook dat hebben we in de loop der jaren geprofessionaliseerd. Dit gaat niet alleen een stuk sneller, we voldoen nu ook exact aan de KOMO-normen qua verf en beschermlaag.”

Geslaagd jubileumfeest
Compleet afgemonteerd worden de kozijnen, ramen en deuren vervolgens in de laatste hal klaargezet voor de klant. In het geval van Timmerfabriek Kooistra Van der Ploeg bestaat het klantenbestand voornamelijk uit aannemers en ZZP’ers. “Klanten die we allemaal bij naam kennen”, knikt Peter. “Er kwamen tot onze verrassing zo’n twee honderd mensen naar ons jubileumfeest. Dat was echt ver boven onze verwachting. Het was geweldig om iedereen ons bedrijf te laten zien. Vandaar dat we de robot nog even lieten draaien, zodat gasten met eigen ogen konden bekijken hoe een kozijn gemaakt wordt.”

Terugkijkend op die 25 jaar vallen niet alleen de veranderingen binnen het bedrijf op, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van de heren. “We hebben beide ons specialisme binnen het bedrijf ”, vertelt Peter. “Ik ben op kantoor te vinden, waar ik samen met de werkvoorbereider de vragen van de klanten verwerk tot ontwerp en order. Daarna neemt Koos het stokje over in de werkplaats.” “Ik houd me het liefste bezig met het productieproces en het aansturen van de jongens”, knikt Koos. “Zo bundelen we al 25 jaar onze krachten. De perfecte samenwerking.”