Tekst: Klasina van der Werf | Foto: Jaap de Boer

DE WESTEREEN – Horecaondernemers hebben het zwaar nu ze hun kroeg moeten sluiten. ,,Drie weken was nog te overzien, maar dat we hier tot 1 juni geen evenementen mogen organiseren is voor ons dramatisch’’, aldus Wessel de Roos van Café de Hossebos in De Westereen.

Wessel en zijn vrouw Froukje runnen de Hossebos al ruim 25 jaar. Wessel begon er in 1993 als werknemer, maar toen de eigenaar Wiebe Prins de zaak verkocht nam hij het over. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om een horecaondernemer te worden, maar het is toevallig zo gelopen’’, vertelt Wessel. Toch kijkt hij terug op een mooie tijd, waarbij de jaren zijn omgevlogen. De eerste periode was zwaar. De Hossebos was zes dagen per week open en op de ‘vrije’ maandag hadden ze het druk met schoonmaken en de boekhouding.
“De zaak liep als een trein, vijftien jaar lang. De laatste jaren wordt het minder. De jeugd zoekt nu een eigen plekje. Bovendien worden we zelf ouder en onze doelgroep groeit met ons mee. Daarom organiseren we nu regelmatig activiteiten. Daar moeten wij het van hebben. Ik vind het mooi om mensen te entertainen, daar krijg ik energie van. Dat dat nu wegvalt door de corona-crisis komt hard aan. Het organiseren van activiteiten is mijn leven én ik leef ervan.”

Pubquiz en bierproeverij
Eén van de afgelaste activiteiten is de populaire pubquiz. Daar komen elke keer zo’n honderd mensen op af.

De vragen worden bedacht door iemand die daar gespecialiseerd in is en de hoofdprijs is een doos chocolade. Voor de verliezer is er een zak spek. “Het gaat deze avond vooral om de gezelligheid. Mijn vrouw maakt lekkere hapjes. Dat doet ze ook tijdens de bierproeverij, ook zo’n evenement dat zeer gewaardeerd wordt in de hele regio. Ik koop tijdens vakanties bier uit onder andere Oostenrijk en Italië dat we hier proeven, maar we schenken ook pils uit de regio. Bij elk biertje vertel ik een bijpassend verhaal”, vertelt de horecaondernemer die ook nog toneelavonden organiseert.

“Zo zou Tryater hier komen met De Prutsers, maar ook dat moesten we afzeggen. Verder gaan de oefenavonden van het popkoor op maandag niet meer door, dat geldt ook voor het darten en de bingo op dinsdagavond. Op donderdagavond komt hier altijd een vaste vriendengroep die altijd te laat komen en dus ook te laat weer
naar huis gaan. Daarnaast worden hier normaalgesproken leuke feesten, verjaardagen en bruiloften gevierd. Dit is nu al een dramatisch jaar

niet alleen voor ons, maar ook voor onze gasten en leveranciers. Want zo’n crisis heeft een sneeuwbaleffect.”

‘Denk aan de kleine middenstander’
Ondanks alles probeert Wessel positief te blijven en de humor erin te houden. “Nu we geen inkomen meer hebben, krijgen we waarschijnlijk een
uitkering waar we in elk geval de vaste lasten van kunnen betalen. We redden ons wel.” Toch doet de horecaondernemer een dringende oproep aan de inwoners van De Westereen: “Denk ook na deze coronatijd aan de kleine middenstander. Haal je producten uit eigen dorp. Nu beseffen de meesten dat wel, maar ik hoop dat ze dat ook na deze crisis niet vergeten.”