It giet oan – Elf kroegentocht

Tekst: Johannes van Kammen | Foto’s: Bettie Zijlstra

Zaterdag 9 februari zal Noardeast Fryslân in het teken staan van de zevende Elfkroegentocht. ‘De grootste kroegentocht van Nederland,’ aldus Johnny de Vries uit Kollum, een van de mensen achter dit grootse evenement. De Elfkroegentocht, een evenement met heel veel activiteiten, in iedere kroeg is namelijk iets leuks te beleven, zoals live muziek of een drive-inshow, trok vorig jaar maar liefst 1340 deelnemers, die zich veilig lieten verplaatsen met de taxi’s van Taxi Waaksma uit Kootstertille.

Vele tientallen jaren geleden werden er in de regio ook reeds Elfkroegentochten georganiseerd. Iets wat Johnny de Vries zich nog vaag kon herinneren, toen hij vijf jaar geleden een aantal collega’s belde om het evenement nieuw leven in te blazen. ‘Er werd direct en spontaan gereageerd en de eerste keer werd het een mooi succes. We hadden bijna 500 deelnemers. Na dit succes hebben we uiteraard overleg gehad en is het besluit genomen om er een jaarlijks evenement van te maken op de tweede zaterdag in februari. De tocht trok steeds meer deelnemers, met als voorlopig hoogtepunt vorig jaar maar liefst 1340 mensen die op de been waren. Dan reken ik het aantal van maar liefst 35 taxibusjes van Waaksma gemakshalve maar niet mee. Het mooie is de prachtige sfeer en het ongedwongen aspect. Men kan de hele route doen en om de medaille in ontvangst te kunnen nemen is dit ook een verplichting, maar er zijn velen die ergens halverwege blijven “plakken” als het gezellig is. Ik denk dat dit ook een stukje kracht is, sfeer en ongedwongenheid. Daarnaast ontmoet men vaak ook veel oude maten en bekenden,’ aldus De Vries, uitbater van zowel de Paradiso Bar als de Manolito bar in Kollum.

‘Eigenlijk heb je tijdens de Elfkroegentocht twee soorten deelnemers. De jongere deelnemers – waarbij uiteraard iedereen aan de minimale leeftijd moet voldoen, daar is ook strenge controle op wat betreft het drinken van alcohol – die willen proberen om de stempelkaart vol te krijgen. Dat kan ook gemakkelijk, want we starten reeds om 18.00 uur en we eindigen om 02.00 uur. En de tweede categorie is vaak wat ouder en heeft meestal al enige medailles in zijn of haar bezit. Zij komen vaak echt voor de sfeer en de gezelligheid en genieten daarbij ook van de activiteiten die in de deelnemende cafés wordt georganiseerd. Dat kan livemuziek zijn van een band of een soloartiest, maar ook zijn er een aantal etablissementen waar een dj optreedt.’

De deelname aan de Elfkroegentocht, waarvoor men zich bij voorkeur van tevoren kan opgeven, bedraagt slechts € 12,50. Hiervoor wordt men door de taxi’s vervoerd en is er bovendien gratis entree na afloop voor degenen die alle elf kroegen hebben aangedaan. Ze moeten dit kunnen bewijzen aan de hand van de stempelkaart en voor een medaille. De stempelkaart wordt eigenlijk het deelnamebewijs. Het mooie daarbij is, dat men in elke deelnemende kroeg kan opstappen. De taxi’s rijden om de 15 minuten. De deelnemers bepalen zelf of ze instappen of nog even willen blijven. ‘Alle elf kroegen denken aan de veiligheid en daarom worden de deelnemers met taxi’s rondgereden. Het doel is uiteindelijk om in alle elf kroegen, naast de gemoedelijke sfeer te proeven, een stempel te behalen. Het gaat hierbij niet om de snelste tijd, zodat alle deelnemers rustig de tijd kunnen nemen om een, wel of niet alcoholisch, drankje te nuttigen. Om de deelnemers hiervoor de tijd te gunnen, begint de kroegentocht om 18.00 uur en eindigt om 02.00 uur in de ochtend. Mede omdat het een tocht is en natuurlijk in verband met de veiligheid, is deelname met eigen vervoer niet toegestaan,’ aldus Johnny de Vries, die er ook nog even op wijst dat, als de tocht sluit om 02.00 uur, de taxi’s ook stoppen met het Elfkroegentocht vervoer. Dus is het wel raadzaam om op tijd bij je opstapplaats terug te zijn. Later vervoer met taxi’s is uiteraard mogelijk, maar dan wel op eigen initiatief en kosten.

Vrijdag 15 februari is er om 20.00 uur de uitreiking van de medailles in het café waar men is gestart. Uiteraard moeten de deelnemers hun volle stempelkaart meenemen, hetgeen tevens een gratis toegangsbewijs is. Een avond om de vele mooie momenten van de Elfkroegentocht nog een keer de revue te laten passeren.

Opgave en deelname kan vanuit het deelnemende café. De deelnemende cafés met artiesten zijn: De Hossebos, De Westereen met dj Winston Black; Prins, Kollumerzwaag met Douwe Kamminga & dj A Matic; De Iterij, Oudwoude met live muziek; Manolito, Kollum met dj Wilco; Paradiso, Kollum met de Spectacles & dj Danny; the Point, Buitenpost met dj Syb; It Twaspan in Buitenpost met dj Ronald; Stynsgea, Augustinusga met dj Anko (drive in show); De Viersprong, Kootstertille met Bertus; Phoenix Jistrum met De Spelbrekers en Jelle Joep, Twijzel met Peter & Jelle Jitze.