‘Eerst doen, dan denken’

TWIJZELERHEIDE – Het welkomstbord met de naam Het Wylde Pad aan het Wyldpaed Oast in Twijzelerheide wiegt zachtjes heen en weer in de wind als ik mijn auto parkeer. Het is eind oktober en de regen miezert tegen de voorruit. Geen omstandigheden om een vakantiehuisje te boeken, zou je denken. Maar niets blijkt minder waar, want zelfs met herfstweer zijn de huisjes, yurts en appartementen van Het Wylde Pad volgeboekt. Het geheim van dit succesvolle, inspirerende en kleinschalige vakantiepark? Eerst doen, dan denken.

Lees verder onder de foto.

Met een brede glimlach onthaalt Willem van Sas me in de gezellige woonkamer, vanwaar ik uitzicht heb over het terras en de bar. Aan een grote tafel in de woonkamer vindt net het overleg plaats van zo’n tien medewerkers. ,,Dit is ons team’’, grijnst Willem zichtbaar trots. “Wat in maart dit jaar begon als een bevlieging van drie enthousiastelingen, is inmiddels een goed lopend bedrijf met 27 mannen en vrouwen in dienst. Het is bijna niet te bevatten.’’

Vibe van rust en ruimte
Voor het begin van vakantiepark Het Wylde Pad moeten we terug naar 2020, het jaar waarin het coronavirus heel Nederland platlegt. Ook de Brabantse influencers Willem en Rachel van Sas merken de gevolgen van het virus en de lockdown. ,,Waar we voorheen volop naar het buitenland gingen om onze reiservaringen te delen met onze online volgers, was de agenda nu opeens leeg”, vertelt Willem. ,,In plaats van naar het buitenland boekten we huisjes in eigen land, waar we enthousiaste vlogs maakten over ons verblijf. En met succes, want van veel eigenaren hoorden we dat het huisje waar we verbleven daarna fanatiek werd geboekt. Dat zette ons aan het denken. Waarom zouden we onze talenten niet inzetten om een eigen vakantiehuisje te promoten?”

‘Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Twijzelerheide gehoord,
maar ik was meteen verliefd op de locatie’

Wanneer hun bevriende collega Martijn Manschot bekend van het populaire Youtube-kanaal Gierige Gasten niet lang daarna toevalligerwijs met een soortgelijk idee komt, bundelt het drietal de krachten. In 2020 begint de zoektocht naar een geschikt vakantiehuisje om via filmpjes en video’s aan de man te brengen. ,,Ik weet nog goed het moment dat Martijn me het linkje appte van het te koop staande vakantiepark aan het Wyldpaed Oast”, lacht Willem. ,,Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Twijzelerheide gehoord, maar ik was meteen verliefd op de locatie. Toen we hier met z’n drieën voor het eerst rondliepen, voelden we allemaal die unieke vibe van rust en ruimte. Hier kunnen we wel wat mee, was onze conclusie.”

Mission impossible
Op 24 maart 2021 krijgen Rachel, Martijn en Willem na het ondertekenen van het koopcontract officieel de sleutel van het vakantiepark. Het is het startschot van een onmogelijke missie: de in verval geraakte accommodaties in nog geen drie maanden tijd opknappen. ,,We kregen gelukkig hulp van vrienden en familie’’, vertelt Willem. ,,Maar het was enorm afzien. Ik geloof dat ik nog nooit zo veel werk in zo’n kort tijdsbestek heb verzet.” Wanneer op 3 juni de officieuze opening is, kunnen Willem, Rachel en Martijn dan ook niet anders dan met verbazing constateren dat ze hun mission impossible hebben voltooid. ,,Vrienden en familie mochten die eerste weken komen proefkamperen, zodat we de laatste dingetjes nog konden finetunen. En toen kwamen op 25 juni de eerste betalende gasten.”

Een half jaar na de opening zijn de huisjes en yurts nog altijd vrijwel volgeboekt. ,,Dat is de kracht van Rachel en Martijn’’, legt Willem uit. ,,Rachel is een kei in het neerzetten van ons merk. Van de websiteteksten tot het A4’tje dat uitlegt hoe de hottub werkt: ze denkt over alles na en weet er een ‘wylde’ twist aan te geven. En Martijn is een genie in het commerciële deel. Hij weet onze accommodaties ook in de wintermaanden vol te krijgen. Zo organiseren we bijvoorbeeld evenementen voor ondernemers, waarbij we niet alleen ons eigen verhaal vertellen maar ook professionele inspirators uitnodigen om adviezen op maat te geven. En ik ben het eerste aanspreekpunt voor het personeel en buig me over de inrichting van het terrein. Niet dat ik verstand heb van gras, bomen of planten, maar ik weet wel precies hoe Het Wylde Pad er over een jaar uit moet zien.”

‘Van een overnachting in een Oosterse yurt
tot slapen in een Friese bedstede: alles kan’

Dromen delen
Klusmoe is het drietal na maanden hard buffelen namelijk nog steeds niet. Zes maanden na de opening gaat Het Wylde Pad in januari 2022 een maand dicht voor een tweede grootscheepse operatie: het plaatsen van vier tinyhouses in het Wylde bos.

,,Ook knappen we de bed & breakfast-kamers verder op en verbouwen we de woonboerderij. Als alles af is, kunnen we volgend seizoen in totaal twintig verschillende accommodaties aanbieden. Van een overnachting in een Oosterse yurt tot slapen in een Friese bedstede: alles kan.” In de tussentijd rijdt Willem meerdere keren per week van Brabant naar Friesland, want wonen doet het stel nog altijd in Den Bosch. ,,Een ritje van bijna drie uur”, lacht hij. ,,Gelukkig hebben we hier een team opgebouwd dat precies weet wat we voor ogen hebben en heel goed zelfstandig aan de slag kan. Daar ben ik nog het meest trots op: al die mensen die onze droom delen.”

Een vervallen vakantiepark kopen in ‘het buitenland’ Friesland, om het in nog geen drie maanden tijd te verbouwen. Het klinkt bijna als een aflevering van Ik Vertrek. Toch ziet Willem vooral verschillen. ,,Wij hebben vooraf alles goed in kaart gebracht en wisten exact hoe we de bedrijfsvoering gingen doen. Het was geen naïef besluit om in Friesland een vakantiepark te kopen. Wij zagen vooral de kansen die hier liggen en voor ons is de locatie veel minder van belang, omdat mensen ons vinden via ons netwerk. Kortom: we hadden alle ingrediënten in huis om hier een succesverhaal van te maken. En dan is het vooral een kwestie van doen. Niet langer denken, maar de handen uit de mouwen steken. Dat is altijd al wel ons levensmotto geweest: eerst doen, dan denken. Vandaar dat Het Wylde Pad qua naam en stijl ook zo goed bij ons past. Deze droom is ons op het lijf geschreven.”

Recht voor z’n raap
En zo blijken Brabanders en Friezen ongelooflijk veel op elkaar te lijken qua nuchtere mentaliteit. ,,Dat merk ik ook in het contact met het personeel en alle bouwmannen die ons helpen’’, knikt Willem. ,,Iedereen is hier recht voor z’n raap. Ik houd daar wel van. Wat dat betreft voelen we ons hier prima thuis in de Friese Wouden. Van één van de dames van de housekeeping leerde ik net nog een mooie Friese uitspraak. ‘Myn herder is myn redder’, klopt he?” En dan met een glimlach: ,,Maar zo wyld wil ik het eerst nog maar niet maken.”