‘School, ondernemen en de regio verbinden we op deze manier’

Behoefte aan speelgoed, kleding, een zonnebril, ovenschaal, tapparfum of breiartikelen? Goed nieuws, aangezien zo’n vijfenveertig studenten van de Firda-opleiding Ondernemer handel op woensdag 17 april een heuse magazijnverkoop organiseren in De Westereen. Docent Wendy Jorritsma en student Damian Polonini over het initiatief en het programma.

Firda, een samensmelting van ROC Friese Poort en het Friesland College, is afgelopen jaar gestart met de opleiding Ondernemer handel. Wendy Jorritsma is op verschillende manieren betrokken bij deze nieuwe opleiding. “Primair natuurlijk als docent”, begint ze, “maar ook in de verdere ontwikkeling van de opleiding en het programma. Daarnaast heb ik een rol in de projecten waar onze studenten aan meedoen. De magazijnverkoop is er één van.” De net 18-jarige Damian Polonini koos vorig jaar voor de opleiding Ondernemer handel. Damian: “Ik heb als doel om later een bedrijf te starten. Geen negen-tot-vijfbaan, maar zelf kunnen bepalen wat ik doe en leuk vind. Ik leer hier veel over ondernemen en wil de komende jaren ontdekken op welk gebied ik voor mezelf ga beginnen.”

Regionale verbinding
Firda werkt intern met diverse pijlers en beloften. ‘Wij verbinden ons aan de regio’ valt daar ook onder. Wendy: “Onze visie is gestoeld op de pijlers vakmanschap en brede vorming. Dat vakmanschap komt tot uiting in een omgeving waar school, praktijk en samenleving sterk verweven zijn. In het project rondom de 

magazijnverkoop in De Westereen komt daarin veel samen. Het event koppelt studenten en ondernemers aan elkaar, maar zorgt óók voor regionale verbinding.”

‘Een springkussen voor de kinderen en eten en drinken: we hebben overal aan gedacht’

Leren ondernemen
Eén van de doelen van het project magazijnverkoop is leren hoe je een event opzet. “Daar komt het nodige bij kijken”, gaat Damian verder, “waarbij je overal rekening mee moet houden. We hebben de taken onder de studenten verdeeld. Ik zorg voor de marketing en branding, bijvoorbeeld door flyers te laten drukken die we in het dorp verspreiden. Anderen houden zich bezig met het regelen van de vergunningen, de inkoop, het inrichten van de plattegrond en kinderactiviteiten.” Wendy aanvullend: “Het project is erg gericht op ondernemerschap, waarbij je overal aan moet denken. In het tweede en derde jaar van de opleiding gaan we steeds verder de verdieping in, zodat 

je als student alle facetten van het vak meekrijgt die je helpen in het opzetten van een eigen bedrijf.”

Voor elk wat wils
Gedurende het schooljaar zijn beide klassen van de mbo 4-opleiding Ondernemer handel, goed voor ongeveer 45 studenten, bij drie tot vier dergelijke projecten betrokken. Wat de magazijnverkoop betreft is er op 17 april van alles te beleven op het WHC-terrein in De Westereen. Damian: “Er zijn verschillende kraampjes. Zo kun je bij mij terecht voor breiartikelen en wol, maar er worden ook geurtjes, keukenspullen en kleding verkocht, zowel voor volwassenen als kinderen. Er is eten en drinken aanwezig, en kinderen kunnen hun hart ophalen op het springkussen.” “We roepen iedereen op om langs te komen, want er is genoeg te doen”, aldus Wendy.

De magazijnverkoop vindt op woensdag 17 april van 15.30 tot 19.30 uur plaats op het terrein van Westereen Handelscentrum (WHC) aan de Yndustrywei 1A in De Westereen!

Dit bericht is gepost in April. Bookmark de link.