Foto: Koos Scherjon – www.rtvnof.nl

De Westereen heeft er een nieuw handelscentrum bij: WHC (Westereen Handelscentrum). Het centrum aan de Yndustrywei is vorige week feestelijk geopend. Hier worden onder ander boeken ingebonden en geplastificeerd. In het WHC staat levensecht leren voor jong en oud centraal.

De eerste klant is al binnen, namelijk Bibliotheken Noord Fryslân. ,,Wij kopen onze boeken via de boekhandel in. Dat de boeken nu in De Westereen geplastificeerd kunnen worden is voor ons veel efficiënter. Boeken die vanavond in De Wereld Draait Door te zien zijn, liggen morgen al bij ons in de bibliotheek’’, aldus directeur-bestuurder Paulien Schreuder van Bibliotheken Noord Fryslân.

Levensecht leren
Het plastificeren gebeurt hoofdzakelijk door studenten van ROC Friese Poort. ,,We hadden hier al het Logistiek Centrum, een leerwerkplek van ROC Friese Poort.
Nu kunnen MBO-studenten van de opleidingen Logistiek en Entree hier écht leren in de praktijk. Daardoor zijn ze beter voorbereid op het toekomstige werkveld en kunnen ze hun talenten ontwikkelen. Bovendien geeft het voldoening, want het werk dat ze hier verrichten doet er toe’’, stelt Martha Lia Kamma van de Friese Poort.

Aansluiting arbeidsmarkt
Volgens voorzitter Gerben Wiersma van het Kennislab Noordoost-Friesland is het 

mooie van dit centrum dat onderwijs en ondernemers bij elkaar komen. ,,Hier worden de werknemers van de toekomst opgeleid die aansluiten bij de arbeidsmarkt’’, zegt Wiersma die tevens wethouder van de gemeente Dantumadiel is. Zijn collega, Ben Jansen, voegt eraan toe dat het de bedoeling is dat de werkzaamheden van de boekbinderij worden uitgebreid. ,,Zo zou een schrijver uit de regio hier bijvoorbeeld ook zijn dichtbundel kunnen uitbrengen via ‘printing on demand’.

‘Dit project past precies bij de eeuwenoude handelsgeest van De Westereen’

Afdeling Bol.com
Uiteindelijk moet het WHC een servicecentrum worden voor ondernemers voor logistiek, opslag, transport en handel, stelt Sierd-Henk de Bruin die zelf ondernemer in hart en nieren is en aanjager van dit project. ,,Het wordt een echt handelscentrum. 

Zo komt er ook een afdeling van Bol.com en een shop in shop waar ondernemers uit De Westereen hun producten kunnen aanbieden. Het zorgt voor nieuwe bedrijvigheid in De Westereen en op deze manier kunnen we voorkomen dat ondernemers naar de stad vertrekken.’’

Fijne samenwerking
Het WHC levensecht leren is een unieke samenwerking tussen lokale ondernemers, ROC Friese Poort, Bibliotheken Noord Fryslân, gemeente Dantumadiel en Kennislab Noordoost Friesland. Het project
maakt onderdeel uit van de Regiodeal. Het mooie aan dit project is volgens Paulien Schreuder de fijne samenwerking tussen de verschillende partijen.

,,We inspireren elkaar en iedereen doet z’n best om het project te laten slagen.’’ Sierd-Henk: ,,WHC past precies bij de eeuwenoude handelsgeest van De Westereen. Net moeilik dwaan, mar oan de slach.’’