RINSUMAGEAST – De stem van Johan Venema, bij velen veel beter bekend als Jack Bottleneck, wordt door insiders vaak beschreven als doorleeft, maar wat vooral opvalt is de pure echtheid, die uitstekend, wellicht nog beter, perfect past bij het repertoire van Bottleneck. Een blueszanger in hart en nieren, die bijna alle kanten van het leven heeft doorgemaakt. Onlangs verscheen het nieuwe album Cow Country. Deze keer met een band, waarin hij zich als een vis in het Eeltjemeer voelt.

Tekst gaat verder onder de foto

,,Natuurlijk wil ik graag even een gesprek met De Westereender, maar dan wel met inachtneming van alle coronaregels. Let wel, er mag dan een nieuw album zijn, maar ik vind dit een totaalproductie van de band, waar ik zo gelukkig mee ben.” Mede daarom schuiven de bandleden Rob Taekema (bas) en Johannes Blanksma (drums) ook aan. Mensen die door de corona hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren. Herman Frank, het vierde lid een bluesman op en top, heeft andere verplichtingen. ,,Uiteraard worden wij als band ook enorm getroffen door corona. We kunnen niet optreden en een muzikant wil optreden. Daar maak je muziek voor, daarvoor zit je in een band, maar het mag geen zielig coronaverhaal worden. Er zijn mensen die er veel erger aan toe zijn”, aldus Rob Taekema. Ondanks deze ‘verplichting’ valt het woord corona toch regelmatig, vooral omdat heden en toekomst deels door dit virus bepaald wordt. In dat kader noemt Jack Bottleneck alleen al de verkoop van het nieuwe album, dat enorm stagneert omdat er geen optredens zijn. Bij uitstek de plek waar de albums vaak gretig aftrek vinden.

Steeds meer aandacht
Johan Venema is geboren en getogen in Damwâld en voor veel Wâldpyken geen onbekende. Dat hij ook in Fryslân en zelfs mondiaal steeds meer aandacht heeft gekregen, dankt hij uiteraard ten eerste aan zichzelf, maar ook Willem Wâldpyk heeft daar zeker een rol in gespeeld. ,,Mijn leven heeft vooral in het teken gestaan van muziek. Ik kan mij ook geen leven voorstellen zonder muziek. Ik had echter een andere smaak en repertoire dan men in deze regio gewend was en waar vooral in de beginperiode te weinig animo voor was, ook wat betreft muzikanten. Ik slaagde er dan ook jarenlang niet in om een band te formeren, die bij mij aansloot. Gewoon omdat er in mijn visie niet voldoende muzikanten waren die op dezelfde lijn zaten. In die jaren heb ik mijzelf als musicus ontwikkelend en alle instrumenten leren bespelen die nodig waren om mijn muziek te spelen. Ik wilde de bühne op. De basis bij mij ligt vooral in de blues, daar voel ik mij in thuis. De wat rauwere blues, eerlijk en oprecht. Vanuit het hart muziek maken, dat is wat ik wil en altijd heb gedaan en waarvoor ik bereid ben veel te laten, maar trouw blijft aan de basis.”

Succes in binnen en buitenland
Jarenlang bewandelde Jack Bottleneck het pad dat veel muzikanten zullen herkennen. Een zoektocht door de muziek, waarbij bij Venema toch steeds de blues de hoofdrol speelde. Maar zoals bij elk genre heeft ook de blues weer zijn eigen specifieke varianten. Varianten die in de provincie Fryslân, maar ook in Nederland en Europa, maar mondjesmaat te vinden waren. De bakermat van blues ligt toch in Amerika, met daarbij bluegrass, country blues en Americana. Venema zocht naar de pareltjes in deze genres, de onbekende nummers. Hij zocht en kreeg prachtige contacten in het land van de onbegrensde mogelijkheden op het gebied van muziek. Hij kon en mocht in de computer van een pure liefhebber, die wellicht voor wel een jaar muziek had opgenomen. Dit kon niet onder de naam Johan Venema, maar na enig zoeken werd het Jack Bottleneck. Johan Venema lachend: ,,Mijn artiestennaam is gewoon per toeval ontstaan en er zit dus geen geheim of iets anders achter. In dat paradijs van onbekende nummers zocht ik naar de pareltjes om te bewerken. Een aantal van die nummers zijn ook uitgebracht op mijn eerste studioplaat ‘Lost and Found.” Die debuutplaat kwam in 2015 uit en bracht Jack veel succes in binnenen buitenland. Zijn naam was definitief gevestigd.

De honger van de band is groot, hun muziek delen met mensen. Hoe dat verder moet? Corona mag het weten.

De band
Een optreden in Beetstersweach, vier jaar geleden bracht de bandleden bij elkaar. De tijd dat er nog opgetreden mocht worden. Het coronawoord valt weer, als de herinneringen aan de prachtige, intense optredens boven komen. Een hele dag muziek, Jack speelde daar met Johan Keus, met wie hij jarenlang actief was. Hij besloot de hele avond te blijven, nestelde zich aan de bar, dicht bij de tap en zag tot zijn verwondering muzikanten spelen, die hij zijdeling kende, mede omdat het Friese muziekwereld maar klein is. ,,Het was en voelde anders. Ik raakte in de ban en achteraf bleek dat het niet helemaal toevallig was dat zij ook aan de tap kwamen. We raakten in gesprek, ontdekten dat we behalve onze liefde voor bier, ook muzikaal dezelfde interesse hadden. De Band was geboren, er was een band gesmeed zonder dat we het beseften. De contacten werden nauwer, dit keer met de instrumenten”.

Nieuw album
,,Zij, Rob Taekema, Herman Frank en Johannes Blanksma, zijn muzikaal veel beter, hebben een achtergrond waarvan ik alleen maar kan dromen. Ik ben meer het rechttoerechtaan type. Maar het klikt enorm goed”, aldus Jack. Cow Country is een veelzijdig album geworden met een stevig country geluid gemixt met een bluesy ondertoon. Onder de songs zijn een aantal traditionals, bewerkte covers, liveopnamen en voor het eerst ook een eigen nummer. Naast de basisinstrumenten zijn er ook lapsteel, mandoline en accordeon te horen. ,,Het is een langdurig en intensief project geweest. Dit kon omdat we de tijd hadden. Je moet het je voorstellen als whisky rijpen. We zitten alle vier in dezelfde richting, toch zijn er muzikaal grote verschillen. Mix dit en je komt tot de ideale mix, zou je veronderstellen. Dat is echter een rijpingsproces, waar we allemaal ons aandeel in hebben. Een basis veranderen in een vorm waarin je met heel veel plezier jezelf herkent en wilt spelen. Ik denk, ik weet wel zeker dat dit de kracht is. Als ik het album nu afspeel, hoor ik dit terug. Natuurlijk is Jack de frontman, zijn stem is bepalend, daar moeten we wat mee. Dat zijn stem centraal staat is logisch, maar dat wij ons zelf in het album herkennen vind ik net zo belangrijk”, verklaart Johannes Blanksma.

Rauw en authentiek
Rauw en authentiek, een kenmerk van Jack Bottleneck. Muziek puur vanuit het hart, waarin je het leven met zijn vele aspecten voelt. Muziek vanuit een heerlijke openheid, die niet alleen je hart raakt, maar mensen ook diep in de ziel kan raken. Dat ene nummer dat je plotseling raakt waarin herinneringen boven komen, aan de mooie, maar soms ook wat duistere kant van het leven. Dat is de eerlijkheid die Jack Bottleneck uitstraalt, wellicht soms voelt als eenvoud, maar dan van een pure en passievolle eenvoud, die als intens wordt ervaren. Jack Bottleneck, de junior in de band, lijkt eindelijk thuis in de muziek, waardoor Cow Country wellicht een mooie opstap is naar nog meer. Johan Venema oogt uiterst ontspannen en gelukkig, met en door de muziek. De honger van de band is groot, hun muziek delen met mensen. Hoe dat verder moet? Corona mag het weten.