In Damwâld draaien groenteman Wiebe Visser, slager Bauke Talsma en bakker Marc Heslinga volop warm voor de feestdagen. De vraag naar luxe producten stijgt, klanten bestellen steeds eerder en de winkels worden sfeervol aangekleed. De drie ondernemers vertellen hoe zij zich voorbereiden op de drukste weken van het jaar. “We leveren toegevoegde waarde met ambachtelijke producten van een heel hoge kwaliteit.””
Wiebe en Betty Visser van De Echte Groenteman merken dat klanten rond Kerstmis het graag nét iets bijzonderder willen. “Met kerst wil iedereen graag iets extra lekkers op tafel. Daardoor is er bij ons veel vraag naar rauwkost en salades”, vertelt Wiebe Visser. “Die zijn ideaal voor bij de gourmet en voor op toastjes en stokbrood. Bij de salades is het belangrijk dat ze makkelijk smeerbaar zijn. Zo loopt de tonijnsalade altijd heel goed. Datzelfde geldt ook voor onze huisgemaakte boerensalade en de eiersalades.”
In de maaltijdverkoop ziet hij een duidelijke verschuiving. “Momenteel verkopen we vooral boerenkool met worst, maar met kerst willen klanten bijvoorbeeld graag stoofperen met een varkenshaasje of een rollade. Dan mag het allemaal wel een beetje luxer.”
Ruimere openingstijden
Net als vorig jaar verruimt hij de openingstijden. “Normaal zijn we maandagochtend gesloten, maar nu zijn we van plan om de winkel rond 10 uur te openen. En op dinsdag en woensdag gaan we ook een uurtje eerder open, om zeven uur in plaats van acht uur. Daarmee proberen we de drukte wat te spreiden.”
De winkel krijgt een bescheiden, feestelijk tintje. “We kunnen niet te veel ophangen”, zegt hij. “Vlaggetjes willen nog wel eens bewegen en dan komen we in de problemen met ons alarmsysteem, dat ’s nachts beweging registreert.”
Braadstukken
Slager Bauke Talsma verwacht eveneens veel vraag naar klassiekers. “Mensen vinden het leuk om met kerst te experimenteren met mooie braadstukken op de barbecue, zoals fricandeau, rosbief, pulled pork en varkenshaas.” Daarnaast blijft carpaccio een hardloper, net als de bouillon. “Mensen nemen niet meer de tijd om een bouillon van botten te trekken. Daarom doet hun slager dat voor hen. Ik vind het fijn om waarde te leveren met ambachtelijke producten van een hele hoge kwaliteit.”

Kerstpakketten
Klanten kunnen desgewenst hun bestelling van tevoren doorgeven. “De eerste kwamen eind november al binnen”, aldus de slager. Daarnaast zijn er ook veel bestellingen voor kerstpakketten. “Bedrijven kiezen daarbij vooral voor afwisseling. Ze zorgen ervoor dat mensen voor verschillende momenten van de dag iets lekkers in huis hebben. Wij kunnen hen daarbij helpen met bijvoorbeeld een rollade, rookworst, droge worst, Zeeuws Spek en salades. Hiervoor hebben we een heel divers aanbod.”
De winkel krijgt subtiele kerstversiering. “We doen niet te gek”, zegt Talsma. “Het moet geen kermis worden. Bij ons draait het om onze producten en niet om de slingers. Wij lezen als het ware het vlees en staan voor een uitstekend en eerlijk product. Dat is altijd ons uitgangspunt.”
Stollen en amandelstaven
Bij Bakkerij Heslinga worden eveneens feestelijke accenten, zoals een kerstboom en verlichting, aangebracht in de winkel. Marc Heslinga ziet dat klanten rond kerst vooral kiezen voor vertrouwde smaken. “We verkopen veel stollen en amandelstaven”, vertelt hij. Ook de minibroodjes zijn populair. “Steeds meer mensen houden een high tea en daar passen deze broodjes uitstekend bij. Daarnaast verkopen we allerlei lekkere gebakjes voor bij de koffie en maken we veel kerstpakketten. Dit jaar hebben we daar een hele mooie doos voor.”
Extra openingstijden of speciale bestellijsten heeft de bakker niet, maar online bestellen kan eenvoudig. “Wel kunnen klanten gemakkelijk via onze website bestellen. Online kunnen ze het complete (kerst)assortiment bekijken. Zo kunnen ze rustig nadenken wat ze allemaal willen hebben.”
