Missen kun je hem niet. Van welke kant je het terrein van Tuin! in De Westereen ook oprijdt, het bord met ‘Hollandse Gebakkraam’ komt je al tegemoet nog voor je de afslag neemt. Voor Gerard Mollema uit Kollum is het inmiddels traditie: dit najaar is alweer het veertiende seizoen dat hij met zijn oliebollenkraam bij het tuincentrum staat.
“Het kermisseizoen zit erop, dus nu is het weer tijd voor Tuin!”, zegt Mollema met een brede glimlach terwijl hij verse bollen in het sissende vet laat glijden. “Veertien jaar later, en het bevalt me hier nog altijd even goed.”
In de zomer reist Mollema met zijn gebakkraam langs kermissen in Noord-Nederland, maar zodra de bladeren vallen, verruilt hij de draaimolens en reuzenraden voor Tuin!. “Ik kocht mijn kraam in februari, veertien jaar geleden”, vertelt hij. “Toen zocht ik voor de winter een vaste plek. In De Westereen stond nog niks, dus ik reed wat rond en kwam bij Tuin! terecht. Het klikte meteen tussen eigenaar Jan Feenstra en mij.”
Het tuincentrum en de oliebollenkraam bleken een gouden combinatie. “Klanten kunnen mijn oliebollen mee naar binnen nemen. In de koffiecorner van Tuin! kunnen ze ze heerlijk opeten”, zegt Mollema. “En dan krijgen ze nog gratis koffie ook. Dat is een mooie wisselwerking. Andersom geldt hetzelfde: Mensen komen even struinen tussen
de kerstspullen, ruiken de oliebollenlucht, en komen daarna langs voor een zakje warme bollen. Ideaal.”
Op rustige dagen runt Mollema de kraam alleen, in de weekenden krijgt hij hulp. Dit jaar is hij voor het eerst op zondag open. “Twee jaar geleden moest ik op Oudjaarsdag (die toen op zondag viel, red.) nog uitwijken naar Kollum, maar inmiddels is de koopzondag ook in Dantumadiel een feit. Daar ben ik blij mee.”
De verslaggever spreekt hem net voor de eerste koopzondag. Of hij wat klandizie verwacht? “Jazeker, ik heb er zin in!” Mollema schept de ronde baksels vakkundig over in het nieuwe vetbad. “Het weer hebben we in ieder geval mee. Het belooft zondag een mooie dag te worden.”
Hier in het noorden is de traditionele oliebol de grote favoriet, merkt Mollema. “In het zuiden verkopen we meer krentenbollen, maar hier willen de mensen gewoon de echte ouderwetse oliebol. Lekker luchtig, krokant van buiten, zacht vanbinnen.
En natuurlijk met poedersuiker.” Hij tovert een zakje onder de toonbank vandaan. “Dat hoort erbij.”
Mollema verkoopt niet alleen krentenbollen en oliebollen, maar ook appelbeignets, appelflappen, berliner bollen, chocoladewafels, noem maar op. Hoewel hij de geur zelf niet meer opmerkt (“We ruiken het zelf al niet meer”), ziet hij aan de gezichten van zijn klanten dat het goed zit. “Sommigen komen elk jaar terug. Ze weten precies wanneer ik begin. Dat is het mooiste van dit werk: mensen blij maken met iets simpels.”
Eet hij eigenlijk zelf nog wel eens een oliebol? Mollema begint te lachen. “Bijna nooit. Als je er de hele dag tussen staat, is de magie er wel een beetje af. Misschien vijf per jaar, hooguit.”
Wie deze winter bij Tuin! in De Westereen langsgaat, kan ook terecht bij Mollema Gebakkraam. Van maandag tot en met zondag, vanaf 10.30 uur, rollen de verse oliebollen één voor één het vet in.
