TWIJZELERHEIDE – Al ruim vier decennia verkopen Wander en Jeltsje Schotanus broden en lekkernijen vanuit de bekende bakkerij in Twijzelerheide. Hoewel ze allebei de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en kunnen stoppen, overwint de liefde voor het bakkersvak nog altijd: “Wy wolle noch wol efkes gean, mar dan wol op in oare wize.

Wander viert deze zomer zijn 67ste verjaardag. Vorig jaar bereikte Jeltsje die leeftijd al. Normaal was de bakkerij een paar weken per jaar gesloten, nu wilde Jeltsje er voor een langere periode tussenuit. “Ik sei tsjin Wander: ‘Ik wit net watsto wolst, mar ik wol fjouwer wiken op de kamping sitte.’ Dat ha wy doe dien, de winkel wie fjouwer wiken ticht en dat foldie poerbêst.”

Gemist
Ook Wander genoot ervan om er even tussenuit te zijn. In Twijzelerheide werden de bakker en zijn vrouw gemist, werd duidelijk na thuiskomst. “Doe’t wy op moandei wer begongen te bakken, moasten de boufakkers dy deis ek wer oan it wurk. Se hienen wol oare bôle mei omdat wy noch net los wienen. Ik ha wol trije as fjouwer klanten yn ’e winkel hân dy’t seinen: ‘Myn man hat it trompke sa wer op it oanrjocht setten.’ Se fûnen de oare bôle net lekker.”

Dergelijke berichten gaven voldoening, net als de prijzen die Schotanus tweemaal won met zijn roggebrood. Van heinde en verre komen klanten voor dat product. “Hiel moai, dêrtroch is der al in pear jier in man dy’t

hielendal út Amsterdam komt om hjir grutte stikken roggebrea te heljen. ‘Dit kan ik in het westen niet kopen’, sei hy. Dat wol je net samar opjaan.”

Het zette ze aan het denken. Binnen het gezin was geen opvolging, maar de bakkerij opgeven was geen optie. Er blijven wonen is met de huidige economische situatie bovendien de goedkoopste optie. “Wy binne noch sûn, de gelegenheid is der om troch te bakken en it is myn grutste hobby”, zegt Wander.

Eenmaal per week
Tijdens de bouwvak gaat de bakkerij opnieuw dicht. Vanaf 1 september gaan de deuren nog eenmaal per week open. Wander: “Op moandei, ús bôledei. Dan komme de measte minsken om it spul te heljen foar de wurkwike.” Bestellingen worden via een speciaal telefoonnummer (06 – 21 42 21 50) opgenomen en vervolgens klaargemaakt. “Gebak meitsje wy ek gewoan, dat kinne minsken at wy 

oanwêzich binne ek gewoan op oare dagen ophelje at se in ôfspraak meitsje. Ek mei de aksje fan de oranjekoeke geane wy gewoan troch.”

Het ambacht staat de laatste jaren wel degelijk onder druk door toenemende eisen van verzekeraars en overheden, exploderende gasprijzen en de concurrentie van supermarkten en grote bakkerijketens. Toch blijven Wander en Jeltsje hun klanten graag bedienen, net als de kinderfeestjes en workshops die de bakker doet. “Dat fyn ik machtich”, zegt Wander. “At de bern hjir dik twa oeren oan it bakken binne, geane se mei in tas fol selsmakke guod wer nei hûs. Dat fyn ik hartstikke moai.”

Door de nieuwe openingstijden gaat er wel wat veranderen omtrent het PostNL-punt en de handel in levensmiddelen. “Dat wurdt in stik lestiger omdat we mei de hâldberheid sitte fan de produkten. Dêr nimme we no stiloan ôfskied fan”, legt Jeltsje uit. Met het brood, gebak én roggebrood hoopt het stel dat mensen hun winkel op maandag alsnog weten te vinden. “Dit is foar ús ek in eksperimint, wy sille sjen oft de minsken ús noch fine kinne.”

Dit bericht is gepost in Juni. Bookmark de link.