Wie wint de vierde Opstekker van De Westereender?

DE WESTEREEN – Voor de vierde keer op rij wordt de Opstekker van De Westereender uitgereikt. Dit is een prijs in de vorm van een blijvend aandenken gemaakt door kunstenaar Hans Jouta uit Ferwert, onder andere bekend van het standbeeld dat hij maakte van Johan Cruijff. ,,Met deze prijs willen wij mensen uit de regio een hart onder de riem steken, omdat zij dit om welke reden dan ook verdienen”, stelt uitgever Pieter Jan Heidstra van De Westereender die de prijs vier jaar geleden in het leven heeft geroepen.

Opstekker 2022

U kunt uw stem uitbrengen door de persoon te selecteren en onderaan de pagina op de knop "Stemmen" te klikken!

De genomineerden zijn:

 • uit Rinsumageast, beter bekend als Jack Bottleneck, is een blueszanger in hart en nieren die bijna alle kanten van het leven heeft doorgemaakt. Hij had een ander repertoire dan mensen in deze regio gewend waren en slaagde er dan ook jarenlang niet in om een band te formeren die bij hem aansloot. Deze keer lukte het wel en dat is te horen op het nieuwe album.

   

  Lees het artikel

 • uit de Westereen is kroegbaas in Ferwert. Wat
  de kracht is van het succes waarmee hij café ’t Hoekje runt? Brant Jan staat tussen de mensen, heeft geen last van jaloezie als het druk is in de feesttent of in de kantine van het voetbal of in de jeugdsoos. ,,Hy gunt elk wat, as it it doarp mar ten goede komt.’’

   

  Lees het artikel

 • die haar roots in Noordoost-Friesland heeft, is het nieuwe gezicht bij het NOS Journaal. De goedlachse Friezin verruilt de tv-studio van Omrop Fryslân voor the real deal in Hilversum. ,,Dat dit mý oerkomme soe as Wâldpyk hie ik echt noait tinke kind.’’

   

  Lees het artikel

 • uit De Westereen van 14 en 15 jaar laten op een positieve manier zien hoe ze hun vrije tijd doorbrengen. Zij creëerden hun eigen plekje waar ze gezellig samen zitten en vrijuit kunnen praten, iets waar jongeren behoefte aan hebben. Sarie Visser van Lijstenmakerij ’t Piepke uit Dokkum vond hun verhaal in de krant zo mooi dat ze het voor de jongeren inlijstte.

   

  Lees het artikel

 • een bevlogen sportvrouw uit Broeksterwâld, speelt in de topformatie van Ilse Tuinenga en Sjanet Wijnia bij het dameskaatsen. Ondanks een blessure aan haar schouder in 2018 zette de ambitieuze kaatser door met als gevolg dat zij nu op het hoogste niveau speelt.

   

  Lees het artikel

 • uit Hurdegaryp heeft de Groene Camera van 2022 gewonnen. Hij won niet alleen een prijs in twee verschillende categorieën, maar maakte ook nog eens de beste natuurfoto van het jaar.

   

  Lees het artikel

 • Hester Algra uit Broeksterwâld en Lyanne Iedema uit Anjum zijn niet alleen klasgenoten, maar spelen ook bij de Beloften van SC Heerenveen en sinds enige tijd bij het Nederlands Elftal.

   

  Lees het artikel

 • staan symbool voor boeren in Noordoost- Friesland die zich met hart en ziel inzetten voor hun bedrijf. Boeren met hart voor de natuur, maar die zich door de beruchte stikstofkaart van het kabinet afvragen: ‘Ha wy hjir no ús hiele libben foar wrotten?’

   

  Lees het artikel

 • uit Holwerd zetten zich in voor de stichting Energy4 All om aandacht te vragen voor de ernstige energiestofwisselingsziekte waar zij zelf als gezin mee te maken kregen. Hun 2-jarige dochtertje Fardau overleed aan het syndroom van Alpers en hun jongste dochter Ylse blijkt dezelfde ziekte te hebben.

   

  Lees het artikel

 • vangen een ouder Oekraïens echtpaar op in Mûnein. Zolang Poetin doorgaat met zijn oorlog, zo lang blijven Viktor Glushakov en Nataliia Glushakova in Mûnein. Janneke: ,,Se meie sa lang bliuwe as se wolle.’’

   

  Lees het artikel

 • afkomstig uit Twijzel, is aangesteld als de nieuwe assistent-bondscoach van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. Daarnaast is zijn contract bij Feyenoord verlengd en blijft hij tot 2025 assistent-trainer van Arne Slot bij Feyenoord.

   

  Lees het artikel

Johannes van Kammen was de eerste persoon die in 2019 de ‘Opstekker’ ontving van De Westereender. Hij verzorgde bijna veertig jaar de (eind) redactie voor deze lokale krant. Met hart en ziel schreef hij elke maand bijzondere verhalen over lokale gebeurtenissen. Dankzij zijn verhalen zijn veel mensen uit de regio in het zonnetje gezet, lokaal talent kreeg een ‘podium’ en met zijn natuurrubriek is hij een ambassadeur voor deze regio geworden. Nog steeds is hij betrokken bij de krant, waardoor lezers zijn (natuur)verhalen niet hoeven te missen. In 2020 won Sjoerd Visser de Opstekker. Hij voerde in dat jaar actie voor onderzoek in de strijd tegen kanker. Lezers waren onder de indruk van zijn verhaal. Vorig jaar ging Dennis Veenker er met de prijs vandoor. De topsporter afkomstig uit Damwâld deed als bobsleeër mee aan de Olympische Spelen.

Elf verhalen
Zo wordt ook nu weer uit iedere editie van De Westereender van 2022 een bijzonder verhaal genomineerd waar lezers op kunnen stemmen. De elf verhalen zijn zorgvuldig uitgezocht door de jury, bestaande uit Johannes van Kammen, Pieter Jan Heidstra en Klasina van der Werf. Het gaat om verschillende soorten verhalen, van positieve jongeren tot fanatieke sporters en bijzondere muzikanten, van jong tot oud, afkomstig uit de hele regio Noordoost-Friesland. Ook verhalen over boeren en vluchtelingen uit Oekraïne ontbreken niet én verhalen die indruk hebben gemaakt op lezers. Op de website www.westereender.nl kunt u de genomineerde achtergrondverhalen rustig nogmaals lezen en vervolgens stemmen op uw favoriet. Houd daarvoor ook onze Facebooken Instagrampagina in de gaten. Degene met de meeste stemmen wordt beloond met de eervolle prijs.

Messenstekkers
De Opstekker wordt jaarlijks in maart uitgereikt aan de persoon/personen uit het verhaal die zich op de één of andere manier heeft/hebben ingezet voor de regio Noordoost-Friesland. Er is slechts één voorwaarde aan verbonden: hij of zij moet(en) in De Westereender hebben gestaan, ook wel de leukste krant van Noordoost-Friesland genoemd. De naam ‘Opstekker’ verwijst met een knipoog naar de bijnaam ‘messenstekkers’, zoals Westereenders van oudsher worden genoemd. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de eerste winnaar van de Opstekker en de voorzitter van de jury, Johannes van Kammen uit De Westereen. Hij heeft altijd als doel gehad om in de krant aandacht te besteden aan talenten uit Noordoost-Friesland, om te laten zien dat ook mensen uit deze regio heel wat kunnen bereiken. Op wat voor manier dan ook.’’