DE WESTEREEN – Echte levensgenieters kunnen niet zonder een mooi gevulde borrelplank of kwalitatief goede kaas, vindt Antje Praamstra (22). Na ervaring opgedaan te hebben bij verschillende zaken in de regio opent ze in oktober haar eigen kaas- en delicatessenzaak in De Westereen. “Hjir dreamde ik as sechtjin jierrig famke al fan.”
Trots laat Praamstra haar winkel in het pand, waar de Bentex vroeger gevestigd was, zien. Het pand werd de afgelopen jaren aan verschillende partijen verhuurd en stond veelal leeg. Nu is het opgekocht en wordt verbouwd tot een appartementencomplex mét winkelruimte. De Foarstrjitte heeft daarmee in korte tijd een flinke upgrade gekregen met de nieuwbouw van de Poiesz en de appartementen die op de plek van de oude apotheek gebouwd worden.
Eigenlijk had Tsiis en Lekkers haar deuren op 1 juli al moeten openen, maar door vertraging in het bouwproces ging dat niet door. Ook het aansluiten van stroom had de nodige voeten in de aarde. Daar was de laatste weken het wachten op. Zonder elektriciteit kunnen de waren niet gekoeld worden en functioneert de kassa niet. “Op dat flak binne wy ôfhinkelik fan oaren, at it oan my leit hienen we al folle earder iepen west”, zegt Praamstra. Aan de andere kant gaf het haar ook de ruimte om alle puntjes op de i te zetten voor de opening van de winkel. “Sûnder tiisdruk koenen wy nei de iepening tawurkje en ha wy in moai oanbod foar de winkel fersammele.”
Eigen werkwijze
Met de opening van Tsiis en Lekkers gaat een droom in vervulling voor Praamstra. Als tiener ging ze naar de opleiding Ondernemen en Retail, waar ze in het eerste jaar een denkbeeldig ondernemingsplan moest schrijven. “Ik wist doe al dat ik sa’n saak begjinne woe, hie al úttocht hoe ik dat dwan woe”, vertelt ze. “Fansels wie ik doe fiersten te jong om dêrmei te begjinnen. Dan moast in goeie lokaasje fyne, der moat jild op it kleedsje komme en it wie doe foar my in grut risiko.”
Intussen durft Praamstra de sprong wel te wagen. Na het afronden van haar opleiding werkte ze bij verschillende delicatessenzaken in de regio. Ook tijdens haar werk zat het openen van een eigen winkel altijd in haar gedachten. “Dat is in stikje frijheid, mar ek hoe’t je sa’n saak foar je sjoche. Ik ha it oait leard, mar by in nije baas giet it wer oars. Ik ûntwikkele myn eigen wurkwize wêr ik it leafste mei wurkje. Dat kinne jo allinich folslein dwan yn in eigen saak, dat wol ik no besykje.”
Met een gedegen plan en een flinke portie enthousiasme begint Praamstra aan haar avontuur. Haar ideaalbeeld? “In kombinaasje fan allegear lekkere dingen by elkoar, it moat in gesellich plak wêze. Ik fyn persoanlik kontakt mei de klant belangryk, ik wol earlike hannel dwan en de produkten moatte goed wêze. It moat in kloppend plaatsje wurde.” In de basis runt ze de zaak zelf, maar vrienden en familie zijn bereid om te hulp te schieten: “Myn suskes ha ek ûnderfining yn dit wurk en myn mem wol it graach lere.”
Delicatessenzaken hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen, zag Praamstra met eigen ogen bij haar voormalige werkgevers. “Yn it begjin koenen wy it op saterje mei ús beiden ôf, mar letter moasten we mei ús fiven hurd wurkje om alle klanten te betsjinjen. Dêr sjochtst wol oan dat it populêr wurden is. Ik sjoch wol kânsen, ek omdat wy net sa’n winkel hawwe yn De Westereen.”
Door de vertraging in het bouwproces had Praamstra meer tijd om tot een samenstelling van het assortiment te komen. “Tsiis wurdt fansels in belangrykste produkt”, vervolgt ze. “Dan kinst tinke oan de spesjale tsiiskes út it bûtenlân, mar ek de normale soarten. Minsken jouwe leaver in pear euro mear út oan in stikje kwaliteit.”
Daarnaast heeft ze wijn en speciaalbier van onder meer Brouwdok in de handel en is de notenbar klaar voor gebruik. Ze schafte daarvoor de benodigde apparatuur aan. “Nútsjes kinst ek wol kant-en-klear bestelle, mar dan is it al
in skoft ûnderweis foardat ik it hjir yn’e winkel ha. It is lekkerder at se farsk brânt wurde en rjochtstreeks ferkocht wurde.” Al die producten kunnen verpakt worden tot mooie cadeaupakketten, die op aanvraag ook gemaakt kunnen worden. Datzelfde geldt voor kerstpakketten: “Dy kinne wy ek foar bedriuwen meitsje, grut én lyts.”
Levensgenieters
Aan enthousiasme geen gebrek bij de geboren Westereender, maar ook bij de mensen die al voor de opening van Tsiis en Lekkers even kwamen kijken. “Sa’n saak iepenje is fansels in gok, mar ik wie hiel bliid om te sjen dat safolle minsken efkes om it hoekje seachen. It is in oanfolling op it oanbod hjir yn it doarp, minsken stappe net gau yn ‘e auto om in kertier te ryden foar in lekker tsiiske of nútsje op de sneinse borrelplanke.”
Van buitenaf worden mensen in De Westereen en omstreken getypeerd als no-nonsense. De afgelopen jaren hebben we geleerd om van het leven te genieten, vindt Praamstra: “At je sjoche hoe grut it entusiasme is no’t ik hjir oan’e gang bin. Ek foardat we iepen wienen, stutsen minsken sa no en dan al efkes hun holle troch de doar om te sizzen dat se der echt nei útsjoche. Ik sjoch minsken út De Westereen wol als libbensgenieters, in goed glês wyn mei in goeie borrelplanke. Ik tink wol dat ik hjir op it goeie plak sit.”In alles waar Praamstra over praat, klinkt ambitie. Tsiis en Lekkers moet een vertrouwde winkel worden in het Westereender straatbeeld. “It is yn elts gefal de muoite dit hjir te besykjen en wat my oanbelanget is de kâns fan slagjen grutter dan dat it mislearje sil.”
Tsiis en Lekkers is vanaf begin november geopend aan de Foarstrjitte 80-A in De Westereen.
